ZDRAVIU PROSPEŠNÉ POTRAVINY

ĽANOVÉ SEMENÁ
Sú zdrojom esenciálnych mastných omega-3 kyselín, zlepšujú imunitu organizmu. Prinášajú úľavu pri zápche, najmä ak sa nechajú nasiaknúť vodou cez noc. Uvádzajú sa priaznivé účinky pri menopauze a v prevencii rakoviny prsníka. Sú zdrojom železa, vápnika a draslíka.
PŠENIČNÉ KLÍČKY
Sú bohaté na vitamíny skupiny B. Zlepšujú chuť do jedla. Sú zdrojom i E vitamínu s antioxidačnými účinkami znižujúcimi výskyt cievnych ochorení. Pre vysoký obsah vlákniny chránia črevá a zbavujú telo toxického odpadu. Zabraňujú vzniku zápchy. Okrem toho majú vysoký obsah kyseliny listovej.
TEKVICOVÉ SEMENÁ
Ich priaznivý vplyv na zväčšenú prostatu je dobre známy. Je to najbohatší prírodný zdroj zinku, ktorý priaznivo ovplyvňuje aj činnosť imunitného systému. Konzumácia tekvicových semien má preventívne účinky na vznik močových kameňov.
PŠENICA
Je dôležitým zdrojom selénu s antioxidačnými účinkami. Znižuje riziko vzniku srdcového a mozgového infarktu, ako i arteriosklerózy. Je to škrobová potravina s vysokým obsahom vlákniny, preto má preventívne účinky na črevá. Pozitívne účinky boli zistené u žien v menopauze.
RYŽA
Hnedá nelúpaná ryža podporuje činnosť čriev, udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi. Naturálna ryža je významným zdrojom vitamínu B1 (tiamínu). Je vhodnou potravinou i pre alergikov a ľudí ktorí netolerujú pšenicu.
OVOS
Je jednou z najhodnotnejších základných potravín. Výskumné práce ukázali, že jeho konzumácia znižuje hladinu nízkodenzitného cholesterolu, ktorý sa ukladá do ciev, čím chráni pred vznikom arteriosklerózy. Spomaľuje vstrebávanie cukrov, čo stabilizuje hladinu glukózy u diabetikov. Dôležité je sedatívne pôsobenie na nervový systém – pôsobí upokojujúco. Pre obsah vlákniny je i prevenciou vzniku zápchy.
SLNEČNICA
Obsahuje vysoký podiel vitamínu E a kyseliny linolovej, čím znižuje riziko vzniku cievnych ochorení srdca a mozgu. Antioxidačný účinok je i prevenciou vzniku rakoviny a sivého zákalu. Vhodné je použitie u športovcov, u ktorých znižuje svalovú únavu spôsobenú nedostatkom kyslíka.
MED
Je prírodný produkt s obsahom ovocných cukrov, enzýmov a množstvom výživných látok. Má antibakteriálne účinky a chráni sliznicu žalúdka. Nefiltrovaný a za studena stáčaný med môže byť prevenciou pri sennej nádche.
Med by sa mal používať pri sladení ako náhrada za rafinovaný (biely) cukor. Používa sa ako potravinový doplnok pri liečbe zápalu žalúdka a hnačke.
OVSENNÉ VLOČKY
Obsahujú proteíny, vlákninu, vitamín B a E. Posilňujú nervy a pôsobia ako sedatívum – upokojujúco. Znižujú hladinu nízkodenzitného cholesterolu. Pre obsah vlákniny sú tiež prevenciou vzniku zápchy.
PŠENIČNÉ OTRUBY
Sú bohatým zdrojom vlákniny, čím zabraňujú vzniku zápchy a chránia pred vznikom rakoviny hrubého čreva. Dôležitým účinkom je prevencia vzniku žlčových kameňov. Predpokladá sa i zmierňujúci účinok na príznaky klimaktéria ako i preventívny účinok na vznik rakoviny prsníka.


Posledná aktualizácia: 27.12.2001
WEB-master: PEKUR s.r.o.
Copyright © Edusan 1999