Mikrovýživové látky v červenom víne ako ochranné faktory pri Alzheimerovej chorobe (6905)

Mikrovýživné látky z rastlín sú často odporúčané v prevencii degeneratívnych ochorení. Testované boli látky zo šupky tmavého hrozna na toxicitu indukovanú sérom pacientov s Alzheimerovou chorobou na endoteliálne bunky pupočníkových ciev. Študoval sa vplyv laktát dehydrogenázy na cytoplazmatickú aktivitu, tvorbu voľných kyslíkových radikálov, DNA fragmentáciu a na ďalšie parametre. Výsledky štúdie ukázali, že extrakt zo šupky tmavého hrozna znižuje tvorbu voľných ksylíkových radikálov, chráni membrány pred poškodením a zabraňuje DNA fragmentácii. Tieto zložky výživy môžu preto spomalovať progresiu Alzheimerovej choroby.
Autor: Russo A, Palumbo M, Aliano C, Lempereur L, Scoto G, Renis M. (Italy)
Publikované v: Life Sci 2003 Apr 11;72(21):2369-79

zoznam článkov