Estrogénna aktivita v extraktoch bieleho a červeného vína. (5383)

Červené víno je bohaté na obsah resveratrolu (stilbenu), ktorý inhibuje rozvoj pre-neoplastických lézii u myší a inhibuje proliferáciu rakovinových buniek in vitro. Hrozno obsahuje tiež ďalšie bioaktívne komponenty, ako napr. flavonoidy, flavany a anthocyaníny. V tejto štúdii bola porovnávaná estrogénna aktivita extraktov pripravených z bieleho vína a z dvoch červených vín (Rakúsko) s aktivitou estradiolu (E2) a transveratrolu. V "yeast etrogen assay" biele víno nemalo žiadnu estrogénovú aktivitu, na rozdiel od červeného vína. Červené víno malo aj vyššiu aktivitu ERbeta v porovnaní s ERalfa. Táto aktivita červeného vína je priama, a nevyžaduje ďalšie koaktivátory.
Autor: Klinge CM, Risinger KE, Watts MB, Beck V, Eder R, Jungbauer A. (USA)
Publikované v: J Agric Food Chem 2003 Mar 26;51(7):1850-7

zoznam článkov