Zvyky v preferencii alkoholického nápoja, v diete a zdravie v „UNC Alumni Heart Study“ (6800)

Mierne užívanie alkoholu má vzťah k lepšiemu zdraviu. Lepší benefit v tomto smere sa pozoroval u konzumentov vína. Avšak preferovanie určitého alkoholického nápoja môže byť spojené aj s faktormi životného štýlu ovplyvňujúce zdravie. Cieľom štúdie bolo opísať vzťah medzi konzumom určitého typu alkoholického nápoja, indikátormi zdravej diéty a iných zdravých návykov. Jedinci , ktorí užívali víno konzumovali viac ovocia a zeleniny a menej červeného a vyprážaného mäsa. Ich dieta obsahovala menej cholesterolu a nasýtených tukov, ako aj alkoholu a viac vlákniny. T.j. mali zdravšiu diétu v porovnaní so skupinou konzumujúcou pivo a destiláty. Užívatelia vína zároveň menej fajčili. Abstinenti menej cvičili a mali vyšší „body mass index“, konzumovali menej zeleniny , ale viacej vlákniny. Uvedená štúdia poukazuje na to, že lepší zdravotný benefit u užívateľov vína je aj v dôsledku odlišného životného štýlu a dietetických návykov.
Autor: Barefoot JC, Gronbaek M, Feaganes JR, McPherson RS, Williams RB, Siegler IC. (USA)
Publikované v: Am J Clin Nutr 2002 Aug;76(2):466-72

zoznam článkov