Víno a resveratrol: prevencia rakoviny ? (5431)

Mierna konzumácia alkoholu sa zdá, že znižuje mortalitu a má prospešné účinky na kardiovaskulárne ochorenia, výsledky s prevenciou rakoviny sú nekonštantné. Podľa niektorých prác konzumácia vína znižuje riziko niektorých druhov rakoviny - hornej čassti tráviaceho traktu, pľúc, čreva, bazocelulárneho karcnómu čreva a non-Hodgkinového lymfómu. Prítomnosť polyfenolu prítomného v červenom víne - resveratrolu môže mať vplyv na prevenciu vzniku rakoviny. Resveratrol inhibuje metabolickä aktivitu karcinogénov, má antioxidačné a protizápalové účinky, tlmí proliferáciu buniek a indukuje apoptózu. Výsledky účinku resveratrolu in vivo nie sú stále k dispozícii. Hoci pravidelná konzumácia jedného alebo dvoch pohárov vína sa zdá bezpečná z hľadiska zdravia, ešte je predčasné hovoriť o takýchto odporúčaniach pre populáciu.
Autor: Bianchini F, Vainio H. (Italy)
Publikované v: Eur J Cancer Prev. 2003 Oct;12(5):417-25

zoznam článkov