Antikarcinogénny potenciál lectinu a lunasinu v sójových bôboch (5445)

Rakovina je celosvetovo jednou z najčastejších príčin smrti, pričom vo vyspelom svete je vyššia úmrtnosť len na kardiovaskulárne ochorenia. Predpokladá sa, že počet ľudí s rakovinou sa v najbližších desaťročiach zdvojnásobí. Preto je požiadavka na nové diagnostické a medicínske terapie vychádzajúce z netradičných zdrojov. Sójové bôby obsahujú množstvo antikarcinogénnych fytochemikálií. Záujem narastá o možné zdraviu prospešné účinky bioaktívnych polypeptidov a proteínov zo sójových bôbov včítane lunasinu a lectinov. Lunasin je polypeptid, ktorý potláča delenie buniek a indukuje apoptózu v malígnych bunkách. Lectiny sú glycoproteíny, ktoré selektívne viažu karbohydráty a používajú sa v medicíne v nových aplikáciách. Ďalší výskum aj s použitím klinických štúdií je potrebný na určenie terapeutického efektu, prínosu pre výživu, a možné toxické účinky lectinov a lunasinu v sójových bôboch.
Autor: de Mejia EG, Bradford T, Hasler C. (USA)
Publikované v: Nutr Rev. 2003 Jul;61(7):239-46

zoznam článkov