Nízko-karotenoidová diéta s paradajkovým alebo mrkvovým džúsom ovplyvňuje imunitné funkcie u zdravých mužov (5439)

Bolo zistené, že beta-karotén zvyšuje imunitné funkcie u ľudí. Nie je celkom jasné, či aj zelenina s vyšším obsahom karotenoidov (beta-karotén, lycopene) moduluje imunitné funckcie. V tejto štúdii sa sledoval vplyv paradajkovej šťavy (obsahuje lycopene) a mrkvovej šťavy (obsahuje alfa- a beta-karotén) na imunitné funkcie zdravých mužov. V zaslepenej randomizovanej štúdii muži na nízko-karoteniodnej diéte konzumovali 330 ml denne paradajkovej šťavy (37 mg lycopene denne) alebo mrkvovej šťavy (27.1 mg beta-karoténu a 13.1 mg alfa-karoténu denne) počas 2 týždňov s následným dvojtýždňovým deplečný obdobím (s vynechaním príjmu štiav). Imunitná aktivita bola hodnotená meraním lytickej aktivity buniek natura killers (NK), sekrécie cytokínov (IL-2, IL-4, TN alfa) a proliferáciou aktivovaných mononukleárnych buniek v periférnej krvi. Konzumácia zeleninových štiav sa prejavila v relatívne rýchlom náraste koncentrácie karotenoidov v plazme (p < 0.0002), ktoré neboli nasledované súčasnými zmenami imunitných funkcií. V imunologických parametroch IL-2, NK toxicity a proliferácia lymfocytov - zvýšenie hodnôt bolo pozorované až v deplečnom období (po ukončení pitia štiav). Ku koncu obdobia pitia štiav boli zvýšené len hodnoty TNF alfa. Výsledky štúdie ukázali, že zvýšenie hodnôt karotenoidov po konzumácii zeleninových štiav u zdravých mužo je nasledované zmenou aktivity imunitného systému s časovým odstupom.
Autor: Watzl B, Bub A, Briviba K, Rechkemmer G. (Germany)
Publikované v: Ann Nutr Metab. 2003;47(6):255-61

zoznam článkov