Probiotická liečba zvyšuje množstvo laktobacilov v slinách: dvojito-zaslepená, randomizovaná, kontrolovaná štúdia (5445)

Laktobacily (mliečbe baktérie, probiotiká) sa používajú v prevencii a v liečbe niekoľkých ochorení, ale súčasne je známe, že sa podielajú na vzniku zubného kazu. Cieľom práce bolo zistiť, či perorálne podávanie laktobacilov mení ich množstvo v slinách v porovnaní s placebom pri podávaní v tekutej forme a v kapsuliach. 45 zdravých dobrovoľníkov bolo randomizovaných do troch skupín pre laktobacily a/alebo placebo počas 45 dní. Kupina A (n = 14) užívala probiotiká v kapsuliach a placebo v tekutej forme, skupina B (n = 16) užívala probiotiká v tekutine a placebo v kaspuliach a skupina C (n = 5) užívala placebo v tekutej forme i v kapsuliach. Baktérie Streprococcus mutans boli použité ako kontrola. Počty laktobacilov a Streptokokov mutans boli určované semikvantitatívne pomocou CRT bakteriálneho kitu. V porovnaní s placebom orálne podávanie probiotík v kapsuliach i v tekutej forme významne zvýšilo počet laktobacilov v slinách (p = 0.005, resp. p = 0.02). Populácia baktérie Streptococcus mutans nebola významne ovplyvnená. Zvýšený počet laktobacilov v slinách naznačuje potrebu sledovania pacientov dlhodobo užívajúcich probiotickú liečbu s ohľadom na dentálne zdravie, a to i vtedy, ak sú baktérie mliečbeho kvasenia podávané vo forme pri ktorej nedochádza k priamemu kontaktu s ústnou dutinou.
Autor: Montalto M, Vastola M, Marigo L, Covino M, Graziosetto R, Curigliano V, Santoro L, Cuoco L, Manna R, Gasbarrini G. (Italy)
Publikované v: Digestion. 2004;69(1):53-6. Epub 2004 Jan 30.

zoznam článkov