Polyfenoly v červenom víne sú prevenciou kardiovaskulárnych zmien v L-NAME indukovanej hypertenzii (5452)

Polyfenoly v červenom víne majú predpokladaný priaznivý účinok v prevencii srdcovo-cievnych ochorení, ale ich vplyv na hemodynamické a funkčné kardiovaskulárne zmeny počas inhibície NO syntézy neboli doteraz sledované. V tejto experimentálnej práci bol sledovaný vplyv polyfenolov z červeného vína (Provinol) na arteriálnu hypertenziu, hypertrofiu ľavej komory srdca, myokardiálnu fibrózu a tvorbu ciev u myší počas chronickej inhibície aktivity syntázy oxidu dusíka (NOS). Zvieratá boli rozdelené do 4 skupín: kontrolná skupina, skupina liečená N-nitro-1-arginín methyl esterom (L-NAME) v dávke 40 mg/kg denne, skupinu ktorá dostávala Provinol v dávke 40 mg/kg denne a skupinu ktorá bola liečená Provinolom a L-NAME súčasne. Provinol výrazne redukoval zvýšenie krvného tlaku ako aj syntézu proteínov v srdci a v aorte spôsobenú chronickou inhibíciou NO syntézy. Provinol znižoval fibrózu myokardu, hoci neovplyvňoval hypertrofiu ľavej komory. Provinol bol prevenciou zhrubnutia aorty a korigoval reakciu aorty na norepinefrín a na oslabenú relaxáciu endotelu na acetylcholín u NO deficientných myší. Tieto zmeny boli spojené s nárastom aktivity NOS, nárastom tvorby enedoteliálneho NOS a znížením oxidačného stresu v ľavej komore a v aorte. Výsledky štúdie ukázali, že Provinol má preventívny vplyv osobitne v L-NAME indukovanej hypertenzii, kardiovaskulárnom remodelingu a dysfunkcie ciev prostredníctvom zvýšenej NO-syntázovej aktivity a znížením oxidačného stresu. Priaznivý vplyv rastlinných polyfenolov v prevencii hypertenzie môže byť výsledkom ich komplexného vplyvu na NO rovnováhu v kardiovaskulárnom systéme.
Autor: Pechanova O, Bernatova I I, Babal P, Martinez MC, Kysela S, Stvrtina S, Andriantsitohaina R. (Slovak Republic, France)
Publikované v: J Hypertens. 2004 Aug;22(8):1551-1559

zoznam článkov