Mierne pitie alkoholu redukuje hladiny plazmatického C reaktívneho proteínu a fibrinogénu, randomizovaná, diétou kontrolovaná intervenčná štúdia (5447)

Cieľom štúdie bolo zhodnotiť vplyv mierneho pitia alkoholu na bielkoviny akútnej fázy – C reaktívny proteín a fibrinogén. Do štúdie bolo vybratých 10 zdravých mužov v strednom veku a 10 zdravých žien po menopauze, v oboch skupinách nefajčiarov, užívajúcich mierne množstvo alkoholu. Muži počas štúdie konzumovali 4 poháre, a ženy 3 poháre alkoholického piva - a kontrolná skupina užívala rovnaké množstvá nealkoholického piva počas dvoch nasledujúcich 3-týždňových periód. Počas štúdie držali identickú diétu. Výsledky štúdie poukazujú na to, že mierna konzumácia alkoholu významne znižuje plazmatické hladiny C reaktívneho proteínu a fibrinogénu. Toto protizápalové pôsobenie alkoholu môže vysvetľovať vzťah mierneho pitia alkoholu k zníženiu rizika vzniku ochorenia srdcovo-cievneho systému.
Autor: Sierksma A, van der Gaag MS, Kluft C, Hendriks HFJ (Netherlands)
Publikované v: European Journal of Clinical Nutrition, 6 (11): 1130-1136 nov 2002

zoznam článkov