ID článku:
315
Názov článku:
Opačný efekt n-3 a n-6 mastných kyselín na rakovinu prsníka
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Bol sledovaný efekt mastných kyselín na vznik rakoviny prsníka u 35.298 čínskych žien v Singapure vo veku 45 - 74 rokov, ktorí sa zúčastnili štúdie v rokoch 1993 - 1998 (The Singapore Chinese Health Study). Dotazník bol zameraný na 165 potravinových a nápojových položiek. K 31.12.2000 bol zaznamenaný vznik rakoviny prsníka u 314 žien. Konzumácia nasýtených, mononenasýtených a polynenasýtených tukov nemala vzťah k riziku vzniku rakoviny prsníka. Konzumácia n-3 mastných kyselín z rýb bola signifikantne asociovaná s nižším rizikom (o 26 %) vzniku rakoviny. Nezistila sa závislosť rizika od konzumácie n-6 mastných kyselín. Avšak u žien konzumujúcich malé množstvá n-3 mastných kyselín z rýb, pozorovalo sa významne vyššie riziko pri konzumácii väčšieho množstva n-6 mastných kyselín. Štúdia poukazuje na ochranný vplyv n-3 mastných kyselín z rýb v prevencii vzniku rakoviny prsníka.
Počet prezretí článku: