ID článku:
357
Názov článku:
Čokoláda: potrava alebo droga?
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Hoci návykové správanie je obyčajne spojené s abúzom liekov, drog, alkoholu alebo s kompulzívnou sexuálnou aktivitou, čokoláda môže vyvolať podobné psychofarmakologické a behaviorálne reakcie u vnímavých ľudí. Pôžitkársky aspekt zloženia čokolády (tuk, cukor, povrch, aróma) je pokladom vzniku žiadostivosti. Ale aj ďalšie vlastnosti čokolády sa môžu podielať na vzniku žiadostivosti. Čokoláda môže byť použitá pre samoliečbu nedostatku niektorých prvkov (napr. magnézia), alebo na vyrovnanie rovnováhy neurotransmiterov, ktoré regulujú náladu, príjem potravy a kompulzívne správanie (napr. serotonín alebo dopamín). Čokoládové žiadostivosti sa vyskytujú často epidemicky a menia sa v závislosti od hormonálnych zmien pred menštruáciou a počas menštruácie, čo naznačuje hormonálne závislosti, a potvrdzuje predpoklad pohlavne viazanej čokoládovej žiadostivosti. Čokoláda obsahuje niekoľko biologicky aktívnych látok (metylxantíny, biogénne amíny, cannabinoidné mastné kyseliny), ktoré potencionálne vyvolávajú abnormálne správanie a určité psychologické pocity. Pravdepodobne kombinácia chuťových charakteristík čokolády, zloženia - psychoaktívnych látok v kombinácii s mesačnými hormonálnymi zmenami žien môže byť podkladom čokoládovej žiadostivosti. Psychofarmakologické a chemosenzorické účinky čokolády musia byť brané do úvahy pri dietetických odporúčaniach v praxi.
Počet prezretí článku: