ID článku:
359
Názov článku:
Konzumácia čokolády u zdravých mužov počas experimentálne navodeného smútku a radosti
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Táto štúdia sledovala vplyv rôznych emócii na príjem potravy. Motivácia jesť, afektívne reakcie na čokoládu a žuvanie čokolády boli sledované u zdravých mužov normálnej hmotnosti počas experimentálne navodených emocionálnych situácií. Muži abstinovali od jedla 2 hodiny (n = 24) alebo 8 hodín (n = 24) pred začiatkom testovania. Dostali kúsok čokolády po prezeraní filmových klipov, ktorých cieľom bolo navodiť pocity hnevu, strachu, smútku a radosti. Motivácia jesť a výraznejšia emocionálna odpoveď na jedenie čokolády bola vyššia po 8 hodinovej, než 2 hodinovej deprivácii. Smútok a radosť ovplyvňovali motiváciu jesť opačným smerom: radosť zvyšovala a smútok znižoval apetít (p < 0.001). Počas radosti bola zaznamenaná výraznejšia tendencia jesť čokoládu, čokoláda mala príjemnejšiu chuť a bola hodnotená ako viacej "stimulujúca" než počas pocitov smútku. Efekt deprivácie jedlom sa neprejavil pri žuvaní čokolády. Výsledky štúdie ukázali, že kvalita emócii môže ovplyvňovať motiváciu jesť a emocionálnu odpoveď na jedenie čokolády. Výsledky zníženia chuti na čokoládu počas smútku sú v protiklade k opačným výsledkom iných autorov. Emócie môžu ovplyvňovať chuť na jedlo a naopak: jedlo môže ovplyvňovať pocity a náladu.
Počet prezretí článku: