ID článku:
370
Názov článku:
Mierna dehydratácia: rizikový faktor pre zápchu?
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Zápcha sa vyskytuje v každom veku a prejavuje zmenami frekvencie, objemu, hmotnosti, konzistencie stolice a sťaženým výprazdňovaním. Najdôležitejšími rizikovými faktormi sú nízka telesná aktivita a nedostatočný príjem vlákniny, cukrov a tekutín. Straty tekutín pri hnačke alebo horúčnatom ochorení ovplyvňujú bilanciu tekutín a môžu spôsobovať vznik zápchy. Keď deti zvýšia príjem tekutín v porovnaní s bežným príjmom tekutín, neprejaví sa to v zmene frekvencie vyprázdňovania alebo konzistencie stolice. Zlepšenie zápchy zvýšeným príjmom tekutín sa prejaví u detí len vtedy, ak ich príjem tekutín je nižší ako je primeraný v ich veku a stupni telesnej aktivity. V staršom veku je nízky príjem tekutín príznakom hypohydratácie a je častou príčinou vzniku zápchy. Bol zistený štatisticky významný vzťah medzi znížením denného príjmu tekutín na 500 - 2500 ml denne a vznikom zápchy. Dehydratácia sa vyskytuje tiež vtedy, keď sa používajú preháňadlá (laxatíva) a nedodržiava sa pitný režim, vtedy môže byť liečba laxatívami neúčinná. Hoci síra v pitnej vode nemá preháňacie účinky, príjem tekutín a minerálne vody s obsahom megnézia sulfátu zlepšujú zápchu u zdravých detí. Všeobecne tedy straty tekutín a/alebo nízky príjem tekutín zvyšujú riziko vzniku zápchy. V prevencii vzniku zápchy je preto dôležité udržiavať primeraný príjem tekutnín (euhydratáciu).
Počet prezretí článku: