ID článku:
400
Názov článku:
Kalcium, vitamín D, konzumácia mlieka a zlomeniny kostí: prospektívna štúdia postmenopauzálnych žien
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Krátkodobé štúdie užívania kalcia (vápnika) ukázali, že dochádza k zníženiu denzity kostí u žien po menopauze. Dlhodobé štúdie však nepotvrdili nižšie riziko vzniku zlomenín pri diéte s vysokým obsahom kalcia. Menej štúdii bolo zameraných na účinky vitamínu D v prevencii postmenopauzálnej osteoporózy (rednutia kostí) alebo zlomenín. V 18-ročnej prospektívnej analýze 72.337 postmenopauzálnych žien boli zaznamenané denne prijaté množstvá vápnika, mlieka a vitamínu D vo výžive v roku 1980, a následne opakovane vyhodnocované. Bolo zistených 603 fraktúr (zlomenín) bedrovej kosti (hip fractures) - ako následok slabej alebo miernej traumy (úrazu). Relatívne riziko bolo vyhodnotené z diétnych i nediétnych faktorov. Ženy, ktoré konzumovali viacej ako 12.5 microg vitamínu D denne z potravy a z potravinových doplnkov mali o 37 % nižšie riziko zlomeniny bedrovej kosti (RR = 0.63, 95 % CI 0.42 - 0.94) v porovnaní so ženami, ktoré konzumovali menej ako 3.5 microg / deň. Celkový príjem kalcia nesúvisel s rizikom zlomeniny bedrovej kosti (RR = 0.96, 95 % CI 0.68 - 1.34) pre spotrebu vápnika viac ako 1200 mg /deň v porovnaní s príjmom menej ako 600 mg / deň. Spotreba mlieka neovplyvňovala riziko vzniku zlomeniny bedrovej kosti (p pre trend = 0.21). Výsledky štúdie ukázali, že dostatočný príjem vitamínu D je spojený so znížením rizika osteoporotických zlomenín bedrovej kosti u žien po menopauze. Ani spotreba mlieka, a ani diéta s vysokým obsahom kalcia neznižovali riziko vzniku zlomeniny. Nakoľko ženy často prijímajú v potrave nižšie množstvá vitamínu D než je odporúčané, zvýšenie spotreby tmavých rýb môže byť prezieravé a užitočné.
Počet prezretí článku: