ID článku:
421
Názov článku:
Antioxidačné vitamíny a krvný tlak
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Tvorba voľných radikálov môže hrať úlohu v procese aterosklerózy. Tento proces môže byť spomalený alebo zastavený antioxidantami ako napr. beta-karotén, vitamín C, vitamín E, ktoré neutralizujú účinok voľných kyslíkových radikálov. Hoci nebolo dokázané, že antioxidačné látky majú preventívny účinok moduláciou lipidovej peroxidácie, bolo naznačené že práve peroxidácia môže byť mechanizmom prevencie - prostredníctvom účinku antioxidantov na krvný tlak a tvrdosť artérii. Niekoľko epidemiologických a klinických štúdii naznačili opačnú závislosť medzi denným príjmom ovocia a zeleniny, a krvného tlaku. Opačná závislosť medzi sérovými hladinami vitamínu C a krvným tlakom bola tiež zistená v týchto štúdiach. Aj určitá závislosť medzi ostatnými antioxidačnými vitamínmi (retinol a betakarotén) a krvným tlakom bola pozorovaná. Avšak výskedky klinických štúdii testujúcich jednu antioxidačnú látku, alebo ich kombináciu boli nekonštantné vo vzťahu k vysokému krvnému tlaku. Zatiaľ nebolo dokázané, že by užívanie antioxidačných látok bolo efektívne v prevencii a v liečbe vysokého krvného tlaku. Ďalšie štúdie sú preto potrebné pre štúdium rôznych dávok antioxidačných vitamínov na krvný tlak.
Počet prezretí článku: