ID článku:
423
Názov článku:
Diéta, výživa a prevencia ochorení zubov
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Zdravie ústnej dutiny je závislé na diéte mnohými spôsobmi, výživa má vplyv na vývoj zubov, infekcie v ústach i rakovinu v ústnej dutine. Najdôležitejčím vplyvom výživy je lokálny účinok na vznik kazov a na eróziu. Erózia zubov je výraznejšia pôsobením kyselín, ktorých zdrojom sú neaalkoholické nápoje. Zistila sa súvislosť medzi príjmom voľných cukrov a frekvenciou výskytu zubných kazov. Epidemiologické štúdie ukázali že konzumácia škrobových plodín a čerstvého ovocia znižuje výskyt kazov. Fluorid znižuje riziko zubného kazu, ale celkom ho neeliminuje a mnohé krajiny nepoužívaju fluoridizáciu v dostatočnej miere. Ak príjem voľných cukrov je nižší ako ako 15 - 20 kg / 1 rok (približne 6 - 10 % príjmu energie) riziko zubného kazu je nízke. Pre krajiny s vysokou životnou úrovňou je potrebné formulovať špecifické ciele na zníženie obsahu cukru v potrave, aby jeho príjem nebol vyšší ako 10 % príjmu energie. Konzumácia jedál obsahujúcich voľné cukry by mala byť obmedzená na maximálne 4 x denne. Okrem toho by mal byť v každej krajine aplikovaný primeraný fluoridizačný program.
Počet prezretí článku: