ID článku:
469
Názov článku:
Alergické a astmatické reakcie na alkoholické nápoje
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Alkoholické nápoje môžu byť spúšťačom širokej škály alergických a alergii podobných reakcií včítane nádchy, svrbenia očí, opuchu tváre, bolesti hlavy, kašľa a astmy. Epidemiologické štúdie naznačujú že postihnutých je veľa ľudí a precitlivelosť môže byť vyvolaná pivom, vínom i destilátmi. U vyše 40 % astmatikov bol spúšťačom alergickej reakcie alkohol a u 30 - 35 % sa zhoršil priebeh astmy. Citlivosť na samotný alkohol môže byť príčinou nežiaducich reakcií a to najmä u obyvateľov Ázie, ktorí majú zníženú schopnosť metabolizovať acetaldehyd. U ostatných sú hlavnou príčinou precitlivelosti na alkoholické nápoje rôzne nealkoholické súčasti nápojov. Boli opísané alergické reakcie na špecifické súčasti piva a destilátov. Víno je najčastejším spúšťačom nežiaducich reakcií. Hlavným faktorom precitlivelosti na víno je farmakologická netolerancia špecifických zložiek vína ako napríklad biogénnych amínov a sulfitových additív. Histamín vo víne môže byť spúšťačom mnohých ťažkostí ako napr. nádchy, kýchania, začerveňania tváre, bolesti hlavy a astmy. Sulfitové additíva vo víne sú spúšťačom najmä astmatických reakcií. Klinické štúdie potvrdili precitlivelosť na sulfity vo víne u určitom počte ľudí, ale presný podiel sulfitov vo víne na vzniku nežiaducich reakcií nie je presne známy. Príčina vínom indukovaných astmatických záchvatov môže byť komplexná a môže zahrňovať niekoľko faktorov súčasne.
Počet prezretí článku: