ID článku:
482
Názov článku:
Diéta a rakovina pľúc
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Rakovina pľúc je celosvetovo hlavnou príčinou úmrtí v súvislosti s rakovinou. Boli prehľadané databázy s kľúčovými slovami diéta a rakovina pľúc. Najdôležitejším rizikovým faktorom je fajčenie cigariet, aj ďalšie faktory sa môžu spoluzúčastňovať na vzniku rakoviny pľúc. Diéta bohatá na ovocie a zeleninu znižuje výskyt rakoviny pľúc približne o 25 %. Toto zniženie rizika je rovnaké u fajčiarov, bývalých fajčiarov a u nikdy nefajčiacich. Užívanie vitamínov A,C,E a beta-karoténu nechráni pred vznikom rakoviny pľúc. Kontraverzne - užívanie beta-karoténu v dvoch randomizovaných štúdiach zvyšovalo úmrtnosť (mortalitu). Hlavným rizikovým faktorom vzniku rakoviny pľúc je fajčenie. Nežiaduce účinky fajčenia môžu byť len v malej miere zmiernené zdravým spôsobom stravovania.
Počet prezretí článku: