ID článku:
491
Názov článku:
Žiadny efekt príjmu 600 g ovocia a zeleniny denne na oxidačné poškodenie DNA u zdravých nefajčiarov
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
V niekoľkých epidemiologických štúdiach bola vysoká spotreba ovocia a zeleniny asociovaná s nižším výskytom rakoviny. Teoreticky by vyšši príjem antioxidantov obsoahnutých v ovocí a zelenine mal chrániť pred reaktívnymi formami kyslíka a znižovať oxidačné poškodenie DNA. Bola realizovaná paralelná 24-hodinová placebom kontrolovaná intervenčná štúdia, v ktorej 43 subjektov bolo randomizovaných do 3 skupín: 1./ s bazálnou diétou bez antioxidantov + 600 g ovocia a zeleniny, 2./ s doplnkom vitamínov a minerálov, 3./ skupina užívajúca placebo. Vzorky krvi a moču boli vyšetrené pred, týždenne a 4 týždne po ukončení diéty. Konzumácia ovocia a zeleniny a vitamínovo-minerálnych doplnkov nemala žiadny efekt na oxidatívne poškodenie DNA merané v monononukleároch alebo v moči. Aktivita hydrogén peroxidázy sa sa nelíšila medzi skupinami. Výsledky štúdie ukázali, že počas 24 dennom úplnom vynechaní ovocia a zeleniny, alebo korešpondujúce množstva ovocia či zeleniny, stupeň oxidatívneho poškodenia DNA bol nezmenený. Tento fakt naznačuje, že vrodené antioxidačné obranné mechanizmy sú dostatočné na ochranu mononukleárnych krvných buniek pred reaktívnymi kyslíkovými radikálmi.
Počet prezretí článku: