ID článku:
5
Názov článku:
Príjem kalcia, vitamínu D a riziko karcinómu čreva a konečníka: prospektívna štúdia u žien
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Hoci laboratórne údaje a niekoľko preventívnych štúdii naznačujú, že dostatočný príjem kalcia môže znižovať výskyt rakoviny čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm), doterajšie výsledky nie sú jednoznačné. Autori študovali 64 463 žien počas 11,3 roka (priemer) a zistili vznik rakoviny čreva u 572 žien. Použili 67 zložkový dotazník týkajúci sa stravovacích zvyklostí a Coxov model rizika. Štatistická analýza ukázala opačnú asociáciu medzi denným príjmom kalcia a výskytom karcinómu. Ženy s vyšším denným príjmom kalcia (median = 914 mg / deň) mali nižšie riziko vzniku kolorektálneho karcinómu (r = 0,72, p = 0,02) v porovnaní so ženami, ktoré užívali menej kalcia (median = 486 mg / deň). Táto závislosť je výraznejšia najmä u distálnejších karcinómoch (bližšie ku konečníku) a u starších žien. Súvislosť s užívaním mliečnych výrobkov bola menej jasná, čo naznačuje že príjem samotného kalcia (per se) je dôležitejší ako jeho špecifické zdroje. Príjem vitamínu D nebol v žiadnom vzťahu k riziku. Výsledky štúdie naznačujú, že vysoký príjem kalcia môže znižovať riziko vzniku kolorektálneho karcinómu (rakoviny čreva a konečníka).
Počet prezretí článku: