ID článku:
503
Názov článku:
Výživa a zdravie - potenciálne dobré účinky a riziko vegetariánstva a obmedzenej konzumácie mäsa v Holandsku
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Podľa poslednej holandskej štúdie (1998) približne 1 % obyvateľov (okolo 150.000) prehlasuje o sebe, že sú vegetariáni; oveľa väčšia skupina - asi 6 % (približne 1.000.000) jedáva mäso alebo ryby jedenkrát týždenne a menej často. Vegetariáni sa delia na lakto-vegetariánov (diéta bez mäsa a rýb) a vegánov (diéta bez akýchkoľvek živočíšnych pdroduktov včítane mliečnych výrobkov a vajec). Najnovšie meta-analýzy ukazujú, že vegetariáni majú nižšiu úmrtnosť na ischemickú chorobu srdca než omnivorné (všežravé) subjekty. Celková úmrtnosť a úmrtnosť na rakovinu sa v oboch skupinách nelíšili. Hoci vysoká konzumácia červeného mäsa, ktoré je bohaté na železo a nasýtené tuky môže zvýšiť úmrtnosť na ischemickú chorobu srdca a niektoré druhy rakoviny; toto konštatovanie sa však netýka konzumácie bieleho mäsa a rýb. Najdôležitejší ochranný efekt je z konzumácie neupravovaných zeleninových produktov (celezrnné cereálie, zelenina, ovocie, orechy) a rýb.
Inými slovami: diéta všežravcov, v ktorej je červené mäso čiastočne nahradené bielym mäsom a rybami, spolu s konzumáciou neupravovaných zeleninových výrobkov má rovnaké ochranné účinky na zdravie ako vegetariánska diéta.
Na druhej strane vynechanie mäsa a rýb z jedálneho lístku zvyšuje riziko chýbania niektorých dôležitých súčasti výživy. Najmä vegánska diéta výrazne zvyšuje riziko nedostatočného príjmu vitamínu B12, vitamínu B2 a niekoľkých minerálov ako napr. vápnik, železo a zinok. Aj lakto-vegetariánska diéta zvyšuje riziko nedostatočného príjmu vitamínu B12, ako aj niektorých minerálov - napríklad železa. Posledné štúdie ukázali, že 5 - 10 % obyvateľov Holandska (až 1 milión ľudí) má denný príjem vitamínu B12 nižší, ako sú odporúčané dávky. V lekárskej praxi vyžadujú pozornosť aj pacienti, ktorí konzumujú mäso alebo ryby jedenkrát do týždňa alebo menej. V prípade pochybností je potrebné stanoviť senzitívne a špecifické markery ako napríklad hladiny methylmalonovej kyseliny v plazme a v moči. Alternatívne zdroje vitamínu B12 sú ryby (najmä ryby bohaté na tuk) a vitamín B12 vo forme potravinových výživových doplnkov.
Počet prezretí článku: