ID článku:
506
Názov článku:
Nutričná dôležitosť potravín zo živočíšnych zdrojov
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Potrava pochádzajúca zo zvierat obsahuje množstvo mikrovýživných látok, ktoré sa dajú len obtiažne získať z potravín rastlinného pôvodu. Výskumné práce odhalili 6 mikrovýživných látok, ktoré boli osobitne nízke u deti stravujúcich sa vegetariánsky vo vidieckych oblastiach štátov Egypt, Kenya a Mexiko: vitamín A, vitamín B-12, riboflavín, kalcium, železo a zinok. Negatívne následky nedostatku týchto látok sa prejavili chudokrvnosťou, zlým rastom, zhoršením kognitínych funkcií (rozumových schopností) slepotou, poruchami svalov a nervov a ojedinele aj smrťou. Žvočíšne zdroje potravy sú osobitne dôležitým zdrojom týchto 6 látok, a i malé množstvo tejto potravy pridanej k vegetariánskej diéte významne zlepší ich nedostatok. Ak sa k vegetariánskej diéte pridalo mlieko tak v jedle s obsahom 20% energetických požiadaviek dieťaťa bolo 38 % kalcia, 83 % vitamínu B12 a 82% dennej dávky ribofalvínu. Ak sa k vegetariánskej strave pridalo namiesto mlieka hovädzie mäso obsah zinku bol 86 %, vitamínu B12 106 % a železa 26% odporúčanej dennej dávky. Pridanie živočíšnych produktov k vegetariánskej diéte môže zlepšiť kvalitu výživy v rozvojových i v rozvinutých krajinách.
Počet prezretí článku: