ID článku:
509
Názov článku:
Vplyv minerálnej vody bohatej na kalcium, magnézium a bikarbonát na zloženie moču a riziko kryštalizácie oxalátov kalcia
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Bol študovaný vplyv mienrálnej vody s vysokým obsahom magnézia (337 mg/l), kalcia (232 mg/l) a bikarbonátov (3388 mg/l) na zloženie moču a riziko kryštalizácie kalcium oxalátov. Štúdie sa zúčastnilo 12 zdravých mužských dobrovolníkov. Na začiatku počas bazálnej fázy boli zbierané vzorky 24 hodinového moču počas zvyčajne diéty. Počas kontrolnej a testovej fázy v trvaní 5 dní, subjekty užívali štandardnú diétu podľa odporúčaní. Počas kontrolne fázy konzumovali 1,4 l/denne neutrálneho ovocného čaju, ktorý bol nahradený rovnakým množstvom minerálnej vody počas testovacej fázy. Počas ďalšej fázy subjekty pokračovali v pití 1,4 l minerálnej vody/denne počas zvyčajnej diéty a vzorky 24-hodinového moču boli vyšetrené týždenne. Počas užívania minerálnej vody, pH moču, magnézium a vylučovanie citrátov bolo zvýšené počas štandardizovanej i normálnej diéty. Pitie minerálnej vody spôsobilo signifikantné zvýšenie vo vylučovaní kalcia len počas štandardnej diéty, a vyšší objem moču a zníženú saturáciu kalcium oxalátmi len pri zvyčajnej diéte. Obsah magnézia a bikarbonátov v minerálnej vode sa prejavil v priaznivých zmenách v pH moču, vo vylučovaní magnézia a citrátov, znížení tvorby kalcium-oxalátových kameňov. Vylučovanie oxalátov nebolo znížené, potrebné sú ďalšie výskumy pre zistenie, či je lepšie piť minerálnu vodu s obsahom vápnika, horčíka a bikarbonátov počas jedla alebo radšej medzi jedlami.
Počet prezretí článku: