ID článku:
510
Názov článku:
Eliminácia deficitu jódu v Českej republike: kroky smerom k úspechu
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Česká republika má dlhú históriu deficitu jódu. Jodizácia kuchynskej soli bola zavedená v roku 1947, čo progresívne znížilo nedostatok jódu. Táto štúdia informuje o stave obsahu jódu vo výžive vo vzťahu k funckii štítnej žľazy v rokoch 1194 - 2002. Do štúdie bolo zaradených 29.612 ľudí vo veku 0 - 98 rokov, včítane 5.263 osôb náhodne vybraných z populácie a 24.349 pacientov, ktorí navštívili Endokrinologický ústav v Prahe. Prítomnosť jódu v moču bola určená u všetkých osôb. Bol meraný sérový thyrotropin (TSH), voľný thyroxín (FT4), voľný trijódthyronín (FT3) a thyreoglobulín (Tg). Obsah jódu v soli bol meraný v 1130 vzorkách. Obsah jódu vo všeobecnej populácii a pacientov nebol rozdielny. Množstvo jódu sa progresívne zvyšovalo v čase - od ľahkej deficiencie jódu do roku 1997 (88 - 95 microg/l) cez kritickú hodnotu 100 microg/l v roku 1998 až po optimálne hodnoty v roku 2000 (120 - 140 microg/l). Nebola zistená korelácia medzi obsahom jódu v soli a obsahom soli v moči. Obsah jódu v moči vykazoval sezónne zmeny, pričom najvyššie hodnoty boli zistené v zime, kedy zvieratá určené pre účely výživy užívajú tabletkové doplnky výživy s obsahom jódu. Parametre funkciew štítnej žľazy boli u dospelých v norme, ľahko zvýšené hodnoty TSH boli zistené u novorodencov. V českej republike sa podarilo odstrániť nedostatok jódu. Jodizácia kuchynskej soli bol najdôležitejším, nie však jediným faktorom. Podávanie jodidových tabliet zvieratám v živočíšnej výrobe a zvýšená konzumácia mlieka s obsahom jódu môžu byť tiež dôležitým faktorom, ktoré sa podielali na eliminácii nedostatku jódu v populácii Českej republiky.
Počet prezretí článku: