ID článku:
520
Názov článku:
Antioxidanty v čaji a ochrana zdravia
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Čaj obsahuje mnoho antioxdantov a je príjemný a bezpečný nápoj, ktorí vychutnáva množstvo ľudí na celej zemeguli. Čajové lístky sa spracuvávajú ako čierny čaj, zelený čaj alebo oolong. Čierny čaj predstavuje približne 78 % a zelený čaj 20 % všetkého konzumovaného čaju. Koncepcia používania čaju pre prevenciu a liečbu ochorení je predmetom intenzívneho výskumu v posledných 10 rokoch. Ochorenia pri ktorých majú konzumenti čaju nižšie riziko sú ľahké infekcie - bakteriálne i vírusové, ale aj chronické invalidizujúce ochorenia ako napr. rakovina, srdcovo-cievne ochorenia, mozgové porážky a osteoporóza. Prvé vedecké práce o zelenom čaji ukázalo priaznivé účinky na ľudské zdravie. V posledných rokoch sa výskum rozšíril aj na čierne čaje. Najnovšie výskumy ukázali, že rovnako čierny ako aj zelený čaj majú veľmi podobný vplyv na zníženie rizika mnohých ochorení včítane srdcovo-cievnych a rakoviny. V prevencii rakoviny bol účinok tak presvedčivý, že Národný inštitút rakoviny plánuje skúšať zložky čajov ako chemopreventívne lieky v klinických štúdiach. Moderný klinický výskum teda potvrdil starú múdrosť, že v liečbe mnohých ochorení môže stačiť šálka lacného nápoja - čaju.
Počet prezretí článku: