ID článku:
526
Názov článku:
Chudnutie, zloženie diéty a srdcovo-cievne riziko
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Nízko-tuková diéta s vysokým obsahom cukrov bola odporúčaná niektorými dietetickými postupmi, podobne ako nízko-cukrová alebo vysoko-bielkovinová diéta.
Diéta s nízkym obsahom cukrov (menej ako 60 g uhlohydrátov denne) sa ukázala v priebehu 6 mesiacov účinnejšia ako nízko-tuková kilojoulami kontrolovaná diéta.
Dlhodobý záujem o tieto diéty bol približne rovnako nízky. Hodnoty LDL (nízkodenzitného) cholesterolu sa nezvýšili, a hodnoty triglyceridov boli nižšie vo väčšine štúdií, hoci nebol meraný podiel tukov na spotrebe energie. Preto je potrebné porovnanie dlhodobých účinkov a bezpečnosti nízko-tukových a nízko-cukrových diét. Diéta s vysokým obsahom bielkovín a s nízkym obsahom cukrov a tukov je núdzová stratégia vhodná najmä pre ľudí s inzulínovou rezistenciou. Diéty s nízkym glykemickým indexom vyžadujú ďalšie štúdie ich účinnosti na chudnutie a na zníženie srdcovo-cievneho rizika. Viaceré diétne postupy zamerané na zníženie hmotnosti znížujú krátkodobo srdcovo-cievne riziko. Dlhodobú efektívnosť je možné dosiahnúť len dlhodobou edukáciou, dodržiavaním odporúčaných zásad výživy a častejším kontrolami sledovaných parametrov.
Počet prezretí článku: