ID článku:
550
Názov článku:
Rizikové faktory pre ne-fatálny akútny srdcový infarkt u žien v Taliansku
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Bol analyzovaný vzťah medzi životným štýlom, ochoreniami, a rizikom vzniku ne-fatálneho (bez následku smrti) akútneho srdcového infarktu (AMI) u žien v severnom Taliansku. Boli použité dáta z troch prípadových štúdií 558 pacientov a 1.044 kontrolných subjektov. Najvýraznejším rizikovým faktorom pre akútny infarkt myokardu bolo fajčenie - (odds ratio = OR) bolo 4,0 u aktuálnych fajčiarov (11,6 pre 25 a viac cigariet denne). Ostatné rizikové faktory boli diabetes (OR 4,4), hypertenzia (OR 3,3), hyperlipidémia (OR 1,6) a pozitívna rodinná anamnéza akútneho infarktu myokardu (OR 2,1). Mierne pitie alkoholických nápojov malo ochranný vplyv (OR 0,8 pre menej ako 2 drinky denne) v porovnaní s abstinentami. Časté pitie silnej čiernej kávy nevýznamne zvyšovalo riziko (OR 1,4 pre viac ako 3 šálky denne). Priaznivý účinok mala konzumácia rýb (OR 0,7 pre viac ako 1 porciu týždenne), a konzumácia zeleniny (0,7 pre viac ako 10 porcií týždenne), ako aj konzumácia ovocia (OR 0,6 pre viac ako 14 porcií týždenne). Spotreba mäsa, celozrnných výrobkov a mliečnych výrobkov nemala žiadny významný vzťah k riziku vzniku infarktu myokardu u žien. Fajčenie bolo väčším rizikom v kombinácii s diabetom (OR 27,7), hypertenziou (OR 15,7), hyperlipidémiou (OR 6,3), pozitívnou rodinnou anamnézou srdcového infarktu (OR 8,7) a nadmerným pitím čiernej kávy (OR 5,7). Štúdia ukázala, že nejvýznamnejšími rizikovými faktormi pre srdcový infarkt u žien je fajčenie zodpovedné približne za 37 % všetkých srdcových infarktov, nasledované diabetom, hypertenziou, hyperlipidémiou a anamnézou srdcového infarktu v rodine. Vyhýbanie sa fajčeniu, zvýšenie spotreby rýb, zeleniny a ovocia môže znížiť riziko vzniku srdcového infarktu približne o 50 %.
Počet prezretí článku: