ID článku:
553
Názov článku:
Diéta a melanóm v prípadovo-kontrolovanej štúdii
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Malígny melanóm je jeden z nádorov, ktorého výskyt v USA prudko narastá, pričom modifikovateľných faktorov vzniku je len niekoľko. V tejto štúdii bol vyhodnotený vplyv dietetických faktorov. Do štúdie boli zaradení novodiagnostikovaní pacienti s melanómom (n = 502) a 565 kontrol. Pacienti i kontrolné subjekty vyplnili potravinový dotazník zisťujúci stravovacie zvyky počas posledného roku. Výsledky ukázali, že osoby s vyšším príjmom vitamínu D, alfa-karoténu, beta-karoténu, cryptoxanthinu, luteínu a lykopénu mali signifikantne nižšie riziko pre vznik melanómu (OR < 0,67). Tento vplyv bol významný aj po adjustácii na prítomnosť dysplastických névov, vzdelanie a odpoveď kože na opakovanú expozíciu slnku. Ďalšie potravinové mikrovýživné látky nespôsobovali výraznejšie zníženie rizika. Vysoká spotreba alkoholu bola spojená s vyšším rizikom pre vznik melanómu, i po adjustácii na ďalšie rizikové faktory. Štúdia ukázala, že diéta bohatá na vitamín D, karotenoidy s obmedzením alkoholu môže byť spojená so znížením rizika vzniku melanómu.
Počet prezretí článku: