ID článku:
571
Názov článku:
Konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov v závislosti od sérových lipidov: štúdia strednovekej a staršej populácie v Japonsku
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Autori sledovali závislosť medzi konzumáciou mlieka a mliečnych výrobkov (MMPC) a koncentráciu lipidov v sére - celkového cholesterolu (TC), triacylglycerolov, HDL cholesterolu (HDLC), LDL cholesterolu (LDLC) a TC/HDLC pomer v komunite. Štúdia bol realizovaná na 461 mužoch a 834 ženách vo veku 40 - 79 rokov, ktorí sa v roku 2001 zúčastnili ročného vyšetrenia zdravia v súvislosti so životným štýlom. Konzumácia 17 potravín včítane mliečnych výrobkov bola hodnotená pomocou dotazníka. Účastníci štúdie odpovedali na otázku: "Pijete kravské mlieko, alebo jedávate mliečne produkty ako napríklad jogurt a syr každý deň?" a boli hodnotené 2 skupiny podľa odpovedí "Áno" a "Nie".
Mnohopočetná lineárna regresia bola použitá pre vyhodnotenie vzťahu medzi MMPC a 5 parametrov sérových lipidov, pričom bol hodnotený aj vzťah k pohlaviu, veku, body mass index (BMI), konzumácii alkoholu, fajčeniu, fyzickej aktivite, a príjmu živočíšnych tukov. Univariačná i multivariačná analýza ukázla inverznú (opačnú) závislosť spotreby mliečnych výrobkov (MMPC). Skupina, ktorej členovia sa označili sa konzumentov mliečnych výrobkov mali vyššie hodnoty celkového cholesterolu TC o 7,133 mg/100 ml (p<0.001), HDLC o 1,844 mg/100 ml (p<0.05), LDLC o 5,459 mg/100 ml(p<0.001). Podľa výsledkov tejto štúdie má spotreba mliečnych výrobkov vplyv na parametre lipidového spektra a nepriaznivé účinky na hypercholesterolémiu v japonskej populácii.
Počet prezretí článku: