ID článku:
585
Názov článku:
Kofeín, CYP1A2 genotyp a riziko srdcového infarktu
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Súvislosť medzi príjmom kofeínu a srdcovým infarktom ostáva kontroverzná. Čierna káva je hlavným zdrojom kofeínu, ktorý je matabolizovaný polymorfným cytochrómom P4501A2 (CYP1A) enzýmom. Sú ľudia, ktorí sú homozygótni pre CYP1A2*1A alelu a sú rýchli metabolizéri kofeínu, zatiaľ čo nosiči variantu CYP1A2*1F metabolizujú kofeín pomalšie. Cieľom štúdie bolo zistiť, či tento genotyp modifikuje riziko kofeínu v súvislosti so srdcovým infarktom. V rokoch 1994 - 2004 bolo sledovaných 2014 obyvateľov Costa Rica s prvým nefatálnym infarktom myokardu a skupina 2014 kontrolných osôb. 55 % pacientov a 54 % osôb kontrolnej skupiny bolo nostieľom pomalej *IF alely. V tejto skupine bola pravdepodobnosť vzniku srdcového infarktu vyjadrená pomocou odds ratio (OR) v skupine konzumentov 1 kávy denne 0,99 (0,69-1,44) = bez zvýšenia rizika, v skupine konzumentov 2 - 3 káv denne 1,36 (1,01 - 1,83 = približne 36 % nárast rizika, a v skupine konzumentov 4 alebo viac šálok kávy denne bol nárast rizika vznika infarktu myokardu (IM) priemerne 64 % 1,64 (1,14 - 2,34). Korešpondujúce hodnoty pre ľudí s rýchlym kofeínovým metabolizmom s genotypom *1A/*1A boli 0,75 (0,51 - 1,12), 0,78 (0,56 - 1,09) a 0,99 (0,66 - 1,48). Autori záverujú, že pitie kávy je spojené s vyšším rizikom srdcového infarktu len u ľudí s geneticky podmieneným nízkym metabolizmom kofeínu.
Počet prezretí článku: