ID článku:
588
Názov článku:
Čierna káva, cirhóza a transaminázy
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
U menšiny ľudí s rizikom vznikne cirhóza, ale vedomosti o príčinach sú neveľké. Niekoľko štúdii naznačuje, že pitie čiernej kávy je spájané s nižším rizikom vzniku pečeňovej cirhózy. Bolo sledovaných 125.580 multietnických členov predplateného plánu zdravotnej starostlivosti, ktorí poskytli dáta počas dobrovolného vyšetrenia v rokoch 1978 až 1985. Následne, od roku 2001, u 330 z nich bola diagnostikovaná cirhóza pečene. Prehodnotenie zdravotnej dokumentácie potvrdilo diagnózu a určilo približnú etiológiu. Asociácia pitia kávy a cirhózy bola vyhodnotená Coxovým modelom so 7 variantami a logistickou regresiou hodnôt hepatálnych testov. Relatívne riziko alkoholickej cirhózy (199 subjektov) pre pitie kávy (vs žiadna káva) bolo pre menej ako 1 šálku kávy denne, 0.7 (95% confidenčný interval [CI], 0.4-1.1); 1 až 3 šálky, 0.6 (95% CI, 0.4-0.8; P<.001); a 4 alebo viac šálok, 0.2 (95% CI, 0.1-0.4; P<.001). Pre 131 subjektov s nealkoholickou cirhózou relatívne riziko pre menej ako 1 šálku čiernej kávy denne 1.2 (95% CI, 0.6-2.2); 1 až 3 šálky, 1.3 (95% CI, 0.8-2.1); a 4 alebo viacej šálok, 0.7 (95% CI, 0.4-1.3). Relatívne riziká pre pitie kávy boli konzistetntné v podskupinách. Pitie čaju nebolo v žiadnom vzťahu k vzniku alkoholickej alebo nealkoholickej cirhózy. V krížovej (cross) analýze bolo pitie čiernej kávy asociované s nižšími hodnotami aspartát aminotransferázy a alanín aminotransferázy; napríklad odds ratio pre 4 alebo viac šálok denne (vs žiadna káva) pre vysoké hodnoty aspartát aminotransferázy boli 0.5 (95% CI, 0.4-0.6; P<.001) a pre vysoké hodnoty alanín aminotransferázy, 0.6 (95% CI, 0.6-0.7; P<.001), s inverznou závislosťou pre tých, ktorý pili veľké množstvá alkoholu. Tieto údaje podporujú hypotézu, že v čiernej káve je látka, ktorá chráni pred cirhózou, osobitne pred alkoholickou cirhózou.
Počet prezretí článku: