ID článku:
590
Názov článku:
Infarkt myokardu a konzumácia alkoholu: prípadovo kontrolovaná populačná štúdia
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Srdcové cievne ochorenia sú jednou z najčastejších príčin úmrtí v civilizovaných krajinách. Cieľom štúdie bolo zistiť súvislosť nefatálnych srdcových infarktov s celkovou konzumáciou alkoholu a druhom alkoholického nápoja. Do štúdie bolo zaradených 244 pacientov a 1270 kontrol. Muži vo veku 25 - 74 rokov s prvým infarktom myokardu boli z rovnakej oblasti (Gerona). Bola analyzovaná konzumácia alkoholických nápojov týždeň pred infarktom regresnou analýzou. Konzumácia alkoholu do 30 g denne adjustovaná podľa životného štýlu a rizikových faktorov bol inverzne asociovaná (Odds ratio 0.14; 95 % konfidenčný interval 0.06-0.36) s rizikom nefatálneho srdcového infarktu. Pitie do 20 g alkoholu denne (pivo, víno, destiláty) signifikantne redukovalo adjustované riziko infarktu myokardu. Vyšší denný príjem alkholu neznižoval riziko vzniku srdcového infarktu. Preferencia destilátov korelovala so zvýšením rizika vzniku nefatálneho srdcového infarktu (P<0.05). Moderovaná konzumácia alkoholu znižuje riziko vzniku nefatálneho srdcového infarktu bez ohľadu na typ alkoholického nápoja.
Počet prezretí článku: