ID článku:
64
Názov článku:
Stredomorská diéta, olivový olej a zdravie
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Tradičná stredomorská diéta je charakterizovaná hojnosťou rastlinnej stravy (ovocie, zelenina, cereálie, strukoviny). Zdrojom tukov je hlavne olivový olej. Mliečne výrobky, najmä jogurt a syr, sú konzumované v menších, alebo stredných množstvách, podobne ako aj ryby a hydina. Stredomorská diéta obsahuje víno obyčajne v miernych množstvách konzumované s jedlom. Takého zloženie stravy vedie k zloženiu živín s malým obsahom nežiadúcich zložiek (nasýtené mastné kyseliny, trans-mastné kyseliny, cholesterol) a vysokému obsahu vláknina, karbohydráty, nenasýtené mastné kysliny, vitamíny, minerály a stopové prvky). Takéto vhodné špecifické zloženie stravy nepochybne viedlo v stredomorskej oblasti k nízkemu výskytu chronických ochorení a je doporučené ako model zdravej výživy. Predovšetkým sú známe dôkazy o vzťahu stredomorskej diéty k riziku srdcovo-cievnych ochorení - najmä hyperlipidémii, vysokému tlaku krvi, cukrovke a obezite, ischemickej choroby srdca. Navyše je známe, že táto diéta zohráva aj úlohu v prevencii rakoviny.
Počet prezretí článku: