ID článku:
90
Názov článku:
Životný štýl, zdravie a prevencia ochorení: existujúce mechanizmy
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Medzinárodné štúdie geografickej patológie nám poskytujú informácie, že mnohé ochorenia môžu mať pomerne rozdielnu incidenciu a z toho vyplývajúcu rôznu úmrtnosť v závislosti od miesta bydliska. Výskumy na zvieratách nám môžu poskytovať základ pre výskum hypotéz, a čo je ešte významnejšie dávať informácie o mechanizmoch vzniku ochorení. Tieto prístupy môžu poskytovať odporúčania pre verejné zdravie a pre aktivity s ním spojené. Pravidelný príjem jedál bohatých na nasýtené tuky, ako je mäso a určité ďalšie denné produkty, zvyšujú riziko postihnutia koronárnych artérií, predovšetkým u fajčiarov. Príjem množstva zmiešaných tukov sa spája so zvýšeným výskytom nutrične podmienenej rakoviny (napr. postmenopauzálna rakovina prsníka, hrubého čreva, prostaty, pankreasu, vaječníkov a endometria). Mononenasýtené oleje, ako je olivový olej, sa považujú za nízkorizikové tuky, ako sa potvrdilo v zvieracích modeloch. V skutočnosti aj výskyt ochorenie koronárnych artérií ako aj nádorových ochorení je nižší v stredomorskej oblasti, kde sa tieto oleje používajú. Ochranné pôsobenie majú aj ryby a rybie oleje. Génotoxické karcinogény uplatňujúce sa pri vzniku niekoľkých typov rakoviny, ale aj podieľajúce sa na vzniku ischemickej choroby srdca sú heterocyklické amíny, ktoré vznikajú počas grilovania a vyprážania jedál obsahujúcich kreatinín ako je napríklad mäso. Nadmerný príjem kuchynskej soli je spojený s výskytom vysokého tlaku krvi a rakoviny žalúdka, predovšetkým pri nedostatočnom príjme draslíka z ovocia a zeleniny, ako aj kalcia z určitých druhov zeleniny a nízkotukových denných produktov výživy. Príjem cereálnej vlákniny, predovšetkým s primeraným príjmom vápnika, vedie k zvýšeniu objemu stolice, odstraňujúc faktory uplatňujúce sa pri vzniku rakoviny hrubého čreva a prsníka. Zelenina a ovocie, ako aj sójové produkty, sú bohaté na antioxidačné látky, ktoré sú potrebné na zníženie rizika pôsobenia voľných kyslíkových radikálov v tele. Čierny a zelený čaj sú výbornými zdrojmi antioxidačných látok polyfenolového typu, podobne ako aj kakao a čokoláda. Antioxidanty sa majú význam pre zdravé starnutie a môžu byť ochranou pred Alzheimerovou and Parkinsonovou chorobou. Nutričné spôsoby života je možné popísať a odporúčať pre väčšinu populácií sveta, pričom ponúkajú možnosť zdravého a dlhého života.
Počet prezretí článku: