ID článku:
98
Názov článku:
Zelený čaj ako silný antioxidant pri intoxikácii alkoholom
Autor:
Publikácia:
Krajina:
Text článku:
Oxidácia etanolu na acetaldehyd a následne na kyselinu octovú je sprevádzaný produkciou voľných radikálov.
Pokiaľ antioxidačné mechanizmy nestíhajú zvládnuť nápor voľných radikálov, ktorých vznik sa pozoroval pri intoxikácii alkoholom, tieto môžu spôsobiť poškodenie integrity bunky. práve V takejto situácii sa práve môžu uplatniť prirodzené antioxidanty. Táto štúdia bola zameraná na preskúmanie účinnosti zeleného čaju ako zdroja vo vode rozpustných antioxidačných látok (katechínov) an antioxidačný potenciál pečene a krvného séra potkanov chronicky (28 dní) intoxikovaných etanolom. Alkohol spôsoboval pokles aktivity pečeňovej superoxid dizmutázy, glutatión peroxidázy ako aj katalázovaj aktivity. Navyše sa pozoroval aj pokles hladiny glutatiónu, kyseliny askorbovej, vitamínu A a E a beta-karoténu. Pokles sérovej aktivity glutatión peroxidázy bol sprevádzaný vzostupom aktivity glutatión reduktázy. Hladiny sérových neenzymatických antioxidantov boli znížené aj v pečeni. Podávanie alkoholu viedlo k zvýšeniu pečeňových a sérových produktov lipoperoxidácie. Avšak zelený čaj zabraňoval vzniku týchto zmien po intoxikácii alkoholom. Zelený čaj má aj ochranné účinky na fosfolipidovú membránu pri zvýšenej peroxidácii. Tieto výsledky poukazujú na pozitívne účinky zeleného čaju pri otrave alkoholom.
Počet prezretí článku: