1. Úvod
  2. SONA - multivitamín, multiminerál, enzýmy
  3. OMEGA 3-6, esenciálne mastné kyseliny
  4. SOYA Rx - výživa nielen pre športovcov
  5. GLUCOSAMINE SULFATE - výživa kĺbov

Vitamíny pre tretie tisícročie. 

Úžasný balík zdravia. 

Potrebujeme vitamíny? Je to dokázané? Nie je to len dobrý obchod?  

SONA je jediným multivitamínovým, minerálovým a enzymatickým preparátom, ktorého výroba je založená na výsledkoch 15 ročnej štúdie, ktorá sa realizovala na vzorke 13 500 mužov a žien, a boli na ňu vynaložené 2 milióny USD (štúdia SONA) a predstavuje prvé smernice pre výživu vyvinuté pre udržanie si dobrého zdravia po celý život.

Toto sú základné otázky na ktoré musia najprv ľudia dostať odpoveď. Odpovedzme jasne a stručne. Vitamín znamená životne dôležitú látku, bez ktorej nemôžeme žiť. Toto sa dokázalo na tísícoch ľudí, ktorí umreli na chorobu skorbut (neskôr sa zistilo, že sú to prejavy a následky nedostatku C vitamínu). Podobne sa prišlo na ďalšie životne dôležité látky. Stálo to veľa ľudských obetí. Dnes vieme, že naše telo aby mohlo dlho a dobre fungovať a pomaly stárlo potrebuje pravidelne dodávať asi 50 látok. Keď máme týchto látok, alebo len jednej z nich menej prejavuje sa to určitou poruchou a úplný nedostatok smrťou. Toto všetko je dokázané. Na ľuďoch sa nemôžu robiť pokusy, ale sú miesta na Zemi, kde v pôde chýbajú rôzne prvky. Ľudia, ktorí tam žijú skutočne žijú kratšie. Nemusíme chodiť ďaleko. Na Slovensku na Podunajskej nížine nie je v pôde jód. Aké sú prejavy jeho nedostatku? Zväčšená štítna žľaza (veľká hrča na krku) zmena celého nášho metabolizmu a pri jeho nedostatku sa rodili deti s poruchou mozgu. Na toto sa prišlo a od 50. rokov sa pridáva do soli jód. Vidíte stačí tak málo a nešťastie je blízko. Teda vidíme, že vitamíny potrebujeme.

Koľko potrebujeme vitamínov, akých a ako často ich brať? 

Často počujeme alebo môžeme čítať rôzne rady ako: kúpte si selén lebo je proti rakovine, kúpte si zinok lebo vám zvýši odolnosť, jedzte E vitamín je proti skleróze a podobne. Pamätajme si jedno naše telo potrebuje všetkých tých 50 látok. Ako keby sme do auta dali len benzín, ale olej do motora by sme už nedali. Čo by sa asi stalo? Opierajme sa o fakty - teda dôkazy. Existujú v každej krajine a aj u nás doporučené tabuľky - koľko vitamínov potrebujeme. Tieto však už dnes nezodpovedajú novým poznatkom. Nové výskumy zistili, že potreba viacerých výživných látok je vyššia. Záverom týchto výskumov sú prvé navrhnuté smernice pre výživu a udržanie dobrého zdravia po celý život (SONA). Ďalšia dôležitá otázka je v akej forme majú byť aby ich naše telo prijalo. Nemôžu to byť neživé mŕtve (anorganické látky).Minerály v tejto forme sa zle vstrebávajú. Tie vedia prijať rastliny. My potrebujeme organické látky na tie je naše telo pripravené. Preto všetky výživné látky by mali byť organického - rastlinného pôvodu. 

Optimálny balík zdravia: SONA a Omega 3+6

SONA

Balík zdravia kombinuje spolu zloženie SONA a OMEGA 3-6, a vytvára tak najpokrokovejší doplnok s k strave na svete. SONA je jediným multivitamínovým, minerálovým a enzymatickým preparátom, ktorého výroba je založená na výsledkoch 15 ročnej štúdie, ktorá sa realizovala na vzorke 13 500 mužov a žien, a boli na ňu vynaložené 2 milióny USD (štúdia SONA) a predstavuje prvé smernice pre výživu vyvinuté pre udržanie si dobrého zdravia po celý život. Prípravky SONA a OMEGA 3-6 sú vyvinuté tak, aby sa užívali 3x denne v priebehu jedla, čím je zaistené optimálne vstrebávanie a účinok po celý deň. Žiadny prípravok užívaný 1x denne tento účinok dosiahnuť nemôže, pretože väčšina výživných látok zostáva v krvnom obehu maximálne niekoľko hodín a potom sú vylučované z tela. Optimálne zdravie je závislé na pravidelnom a adekvátnom zásobovaní výživnými látkami v priebehu celého dňa. 

SONA a OMEGA 3-6 tvoria spolu potravinový doplnok nevyhnutný k udržaniu optimálneho zdravia po celý život. SONA je vyrobená na báze prírodnej maximálne nutrične kompletnej a účinnej "zelenej strave". Tvorí ju prášok z listov organicky pestovanej lucerny, prášok zo šťavy organicky pestovaného zeleného jačmeňa a prášok z modrozelenej riasy Spirulina. Tieto zelené "super potraviny" dodávajú organizmu obohatenú antioxidačnú podporu vo forme živej, celistvej potravy, bohatej na prírodné enzýmy, vitamíny, aminokyseliny, esenciálne mastné kyseliny a ďalšie výživné látky. 

Prášok z listov prírodne pestovanej lucerny (Alfalfa) Lucerna je jednou z najznámejších a najvýživnejších potravín. Koreňový systém lucerny dosahuje hĺbku viac ako 30 m, čím umožňuje rastline absorbovať veľké množstvo minerálnych látok, predovšetkým vápnika. Alfalfa je bohatá na chlorofyl, betakarotén, vitamíny A, D, E, B6 a K a niekoľko enzýmov, ktoré zlepšujú trávenie a využitie výživných látok. Alfalfa má antibiotické, antibakteriálne, protipliesňové protinádorové, tonizujúce a krv čistiace účinky. Tým, že pôsobí močopudne, pomáha liečiť infekcie močových ciest a črevné problémy. Lucerna je zvlášť bohatá na vitamín K a často sa používa na liečenie porúch vitamínu K v tele. Výskumy organického zeleného jačmeňa preukázali, že šťava z mladého jačmeňa je bohatá na vitamíny (najmä betakarotén, B-komplex a vitamín C), minerály (draslík, vápnik, železo, fosfor a horčík), chlorofyl a mukopolysacharidy, ktoré majú rozhodujúcu úlohu v štrukturálnej integrite telesných tkanív. Z 3 000 známych enzýmov obsahuje osenie jačmeňa až 1 000 z nich, vrátane účinných antioxidantov ako je superoxid dismutáza (SOD), kataláza, peroxidáza, citochrom oxidáza a dehydrogenéza.

 Spirulina modrozelená riasa Je to najznámejšia modrozelená riasa a je považovaná za jednu z najvýživnejších potravín, ktorá obsahuje až 65% vysoko stráviteľných proteínov. Je jedným z najbohatších zdrojov vitamínu B12, obsahuje až o 10% viac betakaroténu na 1 gram ako mrkva a spoločne s kamutom, lucernou a šťavou z jačmeňa je jedným z najbohatších zdrojov chlorofylu. Spirulina je jednou z malého množstva prírodných potravín, ktoré obsahujú Omegu 6 mastnú kyselinu, kyselinu gama-linolnovú (GLA), predchodcu série 1 prostaglandínov. Spirulina rovnako ako jediná potravina obsahuje phytocianín, prírodný modrý pigment. Phytocianín pomáha chrániť pred zlyhaním obličiek, stimuluje imunitný systém a chráni proti vírusom.

Dávkovanie vitamínov SONA Vitamínové dávky SONA sú založené na nedávno vyvinutých "Odporúčaných optimálnych nutričných dávkach (ďalej len SONA)", tak ako boli predložené Senátu USA. Vďaka pätnásťročnému výskumu je teraz možné extrapolovať odporúčané optimálne denné dávky (SONA). SONA sú dávky výživných látok zistené skúsenými vedcami dr. Emanuelom Cheraskinom a dr. W. M. Ringsdorfom z lekárskej fakulty Alabamskej univerzity počas výskumu, ktorý vykonávali na 13 500 mužoch a ženách žijúcich v šiestich rôznych oblastiach Spojených štátov. Výsledky tejto štúdie, ktorá stála 2 milióny USD, sú obsiahnuté na 49 000 stránkach v 153 zväzkoch a boli publikované v tlači vo viac ako 100 denníkoch v priebehu sedemdesiatych a osemdesiatych rokov. Dali do vzájomného vzťahu príjem základných živín s príznakmi chorôb. Najzdravší jedinci - tí, ktorí mali najmenej klinických príznakov a symptómov, užívali potravinové doplnky a konzumovali diétne jedlá bohatšie na základné výživné látky v pomere ku kalóriám ako tí, ktorí mali viac klinických príznakov a symptómov chorôb. Vychádzajúc z logického predpokladu, že tí, ktorí sú bez príznakov sú zdravší ako tí, ktorí majú klinické príznaky a symptómy chorôb stanovili ideálny denný príjem každej základnej výživnej látky na tej úrovni, ktorú konzumovali ľudia bez príznakov chorôb. Cheraskin a Ringsdorf našli optimálne dávky základných výživných látok, ktoré stúpajú s vekom. RDA dávky minerálov a vitamínov, ktoré zabránia príznakom nedostatku u zdravého priemerného dospelého nie sú totožné s dávkami pre optimálne zdravie, obzvlášť počas stresu, rastu, tehotenstva, kojenia, namáhavých a športových činnostiach, liečbe chorôb a úrazov a v pokročilom veku. V súčasnej dobe RDA predstavuje nutričný ekvivalent minimálnej mzdy. Rovnako ako minimálna mzda dáva málo nádeje na významné zlepšenie kvality vášho života. SONA predstavuje prakticky pre každého doplnkovú úroveň základných minerálov a vitamínov určených pre dosiahnutie optimálneho zdravia počas celého života. 

Vitamíny a minerálie v prípravku SONA Všetky dôležité vitamíny, ktoré boli predmetom výskumu v programe SONA sú súčasťou výrobku. Ďalšie dva - biotín a pantotenát, pre ktoré neboli doteraz stanovené normy SONA, sú taktiež zahrnuté do novej úrovne EC RDA, lebo sú taktiež nevyhnutné pre optimálne zdravie. Základné minerály zohrávajú v tele človeka významnú úlohu. Umožňujú svalovú kontrakciu, zabezpečujú činnosť mozgu a nervovej sústavy a spolu s aminokyselinami vyrábajú koenzýmy, ktoré kontrolujú hlavné životné procesy ako je výroba energie a rast. V prírode sa minerály len veľmi zriedkavo vyskytujú izolovane, ale sú prítomné ako anorganické zlúčeniny v pôde alebo v živých organizmoch, s množstvom prírodných látok ako organické komplexy. V programe SONA sú minerály kombinované s aminokyselinami pomocou procesu, nazývaného chelácia, ktorý napodobňuje formu, v ktorej sa väčšina minerálov nachádza v potrave. Aminokyselino chelátované minerály môžu byť teda oveľa rýchlejšie a účinnejšie absorbované zo zažívacieho traktu do krvného riečišťa ako anorganické formy minerálov. Vysoko využiteľné aminokyselino chelátové minerály sú pripravované pomocou progresívnych technologických procesov, ktoré vyžadujú veľmi starostlivé monitorovanie pomerov aminokyselín a minerálov, pH a koncentrácií prísad. Presné vyváženie jednotlivých zložiek je nutné preto, aby sa zabránilo vytváraniu anorganických solí, ktoré môžu dráždiť zažívacie ústrojenstvo. Amino-kyselino-chelacia napodobňuje formu v akej sa minerály vyskytujú v potravinách a procesy odohrávajúce sa v ľudskom tráviacom trakte. Aminokyselinocheláty sú vstrebávané rýchlo a účinne a z toho dôvodu sú najviac biologicky využiteľnou formou minerálov. Chelátové minerály firmy Enerex sa vyrábajú špeciálnou technológiou, ktorá používa protelytické enzýmy k štiepeniu ryžových proteínov a kyselinu citrónovú na ionizáciu minerálov. Aminokyseliny sa získavajú z ryžového proteínu , pretože oveľa zriedkavejšie vyvoláva alergické reakcie ako bežne používané proteíny (pšeničné kvasnicové, mliečne). Vápnik a horčík v programe SONA sú zastúpené v ideálnom pomere 1:1. Tieto dva prvky sú životne dôležitými zložkami metabolizmu kostí a zubov. Obidva sa podieľajú na výrobe energie, svalovej kontrakcii, činnosti nervov, na dosiahnutí kyselino-zásaditej rovnováhy telesných tekutín a metabolizme kyseliny nukleovej. Niekoľko menších dávok vápnika a horčíka počas celého dňa je využívané omnoho efektívnejšie ako jedna veľká dávka. Zinok je nevyhnutný pri mnohých fyziologických procesoch vrátane bunečnej syntézy kyseliny nukleovej, na činnosť chuťových a čuchových buniek, metabolizmus keratínu, sexuálne a reprodukčné procesy, hojenie rán atď. Nedostatok zinku v pôde je veľmi rozšírený, čo často spôsobuje jeho nedostatok pri bežnom stravovaní bez potravinových doplnkov. Zinok a meď si konkurujú pri vstrebávaní v zažívacom ústrojenstve a preto sú v produkte zastúpené v starostlivo vyváženom pomere. Okrem toho je v tráviacom ústrojenstve neúčinné vstrebávanie železa. Využiteľnosť železa významne vzrastá s dodávku vitamínu C a niektorých zložiek B-komplexu, predovšetkým kyseliny listovej a vitamínu B12. Vitamíny B-komplexu stimulujú vylučovanie žalúdočných a dvanástorníkových štiav a zvyšujú produkciu kyseliny soľnej, ktorá rozpúšťa železo, aby mohlo byť vstrebané. Vitamín C udržuje železo v redukovanom stave a viaže prvok pre ľahšie vstrebávanie. Vitamín C je obzvlášť užitočný pre zvýšenie využiľnosti železa pri jeho nedostatku. Prípravky SONA obsahujú meď, pretože v jej prítomnosti sa viaže železo na hemoglobín (farbivo červených krviniek, ktoré dopravuje kyslík). Ďalej obsahuje molybdén, ktorý sa zúčastňuje na transporte železa, ako aj výroby energie. Selén a ďalšie antioxidanty sú účinné prostriedky, ktoré pôsobia proti starnutiu. Chránia bunky pred poškodením oxidantami a voľnými radikálmi, ktoré urýchľujú odumieranie buniek. Tým, že spomaľuje a detoxikuje voľné radikály a peroxidy , chráni selén bunky pred sústavnými deštruktívnymi účinkami týchto látok. Selén je dôležitý najmä ako súčasť peroxidázy glutathionu, ochranného antioxidačného enzýmu, ktorý je dopravovaný do celého tela. Tento enzým zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane bunečnej blany lipidov pred náhodnou oxidáciou. Selén je dôležitý aj pri metabolizme kyseliny nukleovej, fyziológii imunitného systému a reprodukčných procesoch. Výskum bio-geografického rozšírenia selénu nevyvrátiteľne indikuje, že tam, kde je jeho obsah v pôde a teda aj v potravinách nižší, je výskyt rakoviny častejší. SONA obsahuje aj optimálnu hladinu ďalších potrebných stopových minerálov vrátane vanádu, ktorý priaznivo ovplyvňuje metabolizmus glukózy, lipidov a cholesterolu, ďalej chrómu, ktorý je nutný pre metabolizmus glukózy, vytvára telesnú hmotu bez tuku a znižuje hladinu cholesterolu. Ďalej obsahuje mangán a organický kremík (z bambusovej živice), ktoré sú nevyhnutné pre tvorbu kostí a chrupaviek. Niektoré minerály ako je draslík, fosfor a sodík v prípravku SONA nie sú zahrnuté, pretože bežná strava obsahuje dostatočné množstvo týchto minerálov a ich pridávanie do potravinových doplnkov preto nie je potrebné.

Enzýmy v prípravku SONA Minerály a vitamíny sú partnermi enzýmov, ďalej sú tu koenzýmy, ktoré sú potrebné na to, aby mohli enzýmy vykonávať svoje špecifické a životne dôležité funkcie. Minerály prenášajú elektrické signály, životné odkazy. Vitamíny aktivujú enzýmy. Každý z nich musí mať toho druhého - je to ako biochemické manželstvo. Bez minerálov a vitamínov by nemohli enzýmy vykonávať svoju prácu a my by sme nemohli byť živí. S pomocou minerálov, takisto ako s pomocou vitamínových koenzýmov, regulujú tráviace enzýmy proces, tak aby sa z jedla (makrovýživy) sa stala mikrovýživa, ktorú môže zužitkovať živé tkanivo. Enzýmy aktivované minerálmi a vitamínami tiež určujú, ktoré látky prechádzajú cez membrány k bunkám, aby sa zúčastnili bunkového molekulárneho "tanca života". Ak vitamíny a minerály chýbajú, enzýmy nefungujú a proces, na ktorom závisí život sa tak musí spomaliť alebo zastaviť.

SONA obsahuje celú radu rastlinných enzýmov: Proteázy - rozkladajú bielkoviny na aminokyseliny, ktoré vie telo absorbovať a využiť na stavbu svojich vlastných štrukturálnych a enzymatických bielkovín) Amylázy - rozkladajú škroby na jednoduché molekuly cukru, ktoré sú pre bunky zásobnými látkami. Lipázy - premieňajú tuky na mastné kyseliny a glycerol, ktoré vytvárajú energiu pre zásobné látky alebo pre konštrukciu bunkových membrán. Celulázu - rozkladá celulózu na jednoduchý cukor, ktorý slúži ako zásobná látka.

Bez enzýmov by vitamíny a minerály nemohli byť plne absorbované, a teda by nemohli vykonávať svoje zložité úlohy v ľudskom metabolizme. Varením stravy sa ničia prírodné rastlinné enzýmy. Keďže väčšina jedla, ktoré zjeme je upravená varením, v dôsledku toho vykazuje malú alebo žiadnu enzýmovú aktivitu. Na zabezpečenie optimálneho zdravia je nevyhnutné pridávať k našej strave enzýmy. SONA je jednou z málo receptúr, ktorá obsahuje štyri hlavné rastlinné enzýmy na riešenie tohto problému. Užívanie "One-A-Day" receptúry bez enzýmov s vareným jedlom zabezpečí len malý úžitok. Telesná zásoba enzýmov, vitamínov (koenzýmov) a minerálov záleží z veľkej časti na strave. Pri nedostatočnej zásobe ktorejkoľvek z týchto živín môže byť zdravie ohrozené. SONA napomáha vyhovieť nutričným požiadavkám pre zabezpečenie optimálneho zdravia. S optimálnym množstvom (SONA) všetkých základných vitamínov, aminokyselín, minerálov a enzýmov, zvyšuje ich koncentráciu v bežnej rastlinnej strave. SONA poskytuje najvyspelejší stravovací doplnok svojho druhu na svete. V SONA sú živiny spojené v troch tabletách. Na zabezpečenie optimálnej absorpcie a blahodárneho výsledku počas celého dňa sa odporúča užívať trikrát denne jednu tabletu, spolu s jedlom. Užívanie jednej tablety SONA s každým jedlom zabezpečuje dostatok esenciálnych vitamínov, minerálov a enzýmov, ktoré sú potrebné na to, aby dodali strave vyváženosť tých živín, ktoré sú odporúčané svetovými odborníkmi na výživu. Taktiež sa odporúča zahrnúť stravovací doplnok Omega 3 a Omega 6 esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú v bežnej strave tiež často nedostatočné. Jedna tableta Omega 3 - 6 firmy ENEREX zabezpečí základný doplnok esenciálnych mastných kyselín.

Užívaním jednej tablety SONA a jednej tablety OMEGA 3 - 6 s každým jedlom vám zabezpečí, že každé jedlo bude "vyváženým jedlom". 

Tak ako s väčšinou tabliet Enerex, vyspelá technológia eliminuje použitie vysokej teploty a rozpúšťania vo výrobnom procese. Jedinečný povrch zadrží sviežosť a účinok tablety vo svojom vnútri a zvonku umožní ľahké prehĺtanie tabliet. EC RDA- doporučená denná dávka v Európe SONA - dávky doporučované na základe najnovších výskumov.

SONA doplnok zdravej výživy

Zostavený na základe výskumov 15 rokov trvajúcej štúdie na 13 500 mužoch a ženách v hodnote 2 milióny dolárov. 

Tabletky po 500 mg.

Jedna tabletka obsahuje:

Lucerna (Alfalfa) prášková 150 mg
Sušená šťava zo zeleného jačmeňa prášok 75 mg
Spirulina z modrozelených rias prášok.  75mg
Bambusová živica (obsahuje 105 mg organického kremíka) 50mg

Lucerna (Alfalfa) prášková 150 mg Sušená šťava zo zeleného jačmeňa prášok. 75 mg Spirulina z modrozelených rias prášok. 75mg Bambusová živica (obsahuje 105 mg organického kremíka) 50mg OBOHATENÉ:

Betakarotén 5000 IU 3 mg 50 100 Vápnik 100 mg 11,1 22,2
Vitamín A 3000 IU 293 mg 32,6 62,5 Železo 6 mg 37,5 75
Vitamín D 400 IU 3,3  mg 55,5 111 Horčík 100 mg 28,6 57
Vitamín E 100 IU 24 mg 205 411 Zinok  5 mg 41,7 83
Vitamín C  133 mg 166 333 Jód 0,05 mg 33 66
Thiamín B1 3 mg 250 500 Meď 1 mg 50 100
Riboflavín B2 1 mg 62,5 125 Mangán 1,8 N N
Niacín 10 mg 55,6 111 Chróm 66 mg 66,6 133
Pyridoxín B6 3 mg 175 350 Selén 66 mg N N
Kyselina listová 266 mg 133 266 Vanád 25 mg N N
Vitamín B12 1 mg 50 100 Molybdén 16 mg N N
Biotín 50 mg N N Kys. pantotenová 7 mg 87 175
PABA 7 mg N N        

ENZÝMY

Proteáza 333 u** N N Lipáza 333 u** N N
Amyláza 333 u** N N Celluláza 33 Cmc N N

LIPOTROPNÉ LÁTKY

Cholín 7 mg N N Inositol 7 mg N N

Vysvetlivky: OVD - odporúčaná výživová dávka N - nestanovené ENZÝMY LIPOTROPNÉ LÁTKY  ** podľa AIE štandardu

Tabletky sú obalené rastlinnou celulózou. Doplňujúce látky: magnézium stearát (rastlinný zdroj), mikrokryštalická celulóza, kremík dioxid, rastlinný tuk. 

Doporučená dávka je 1 tabletka denne, v prípade zníženej odolnosti organizmu, alebo zvýšených nárokoch pri fyzickej aktivite 2 tabletky denne s jedlom. Prípravok pri tomto dávkovaní nemá vedľajšie účinky ani kontraindikácie.

Upozornenie: držte mimo dosah detí. V balení je dostatočné množstvo železa, ktoré by mohlo poškodiť dieťa. Neodporúča sa užívať pre deti do 14 rokov, tehotné a dojčiace ženy. Neobsahuje žiadne umelé konzervačné látky, farbivá, príchute, bez pridania cukru, škrobu, mliečnych produktov, pšenice a kvasníc. Bez rozpúšťadiel. Nepoužívať ak je poškodený ochranný vnútorný uzáver Skladujte na suchom a chladnom mieste Dátum výroby- Spotrebujte do dátumu uvedeného na obale.

OMEGA 3+6
Esenciálne mastné kyseliny (EMK)

Ľudský organizmus nedokáže vyrobiť viacnenasýtené mastné kyseliny- kyselinu linolovú (omega 6) a kyselinu alfa-linolénovú (omega 3). Sú nevyhnutne potrebné pre naše zdravie, ich dlhotrvajúci nedostatok sa prejaví rôznymi ochoreniami. Preto je potrebné si ich dopĺňať. Nedostatok nenasýtených mastných kyselín pravdepodobne má významnú úlohu v rozvoji mnohých degeneratívnych chorôb, ako sú ochorenia srdca, rakovina a porážka. Veľa expertov odhaduje, že viac ako 90% obyvateľstva USA prijíma nedostatočné množstvo EMK. Práve z nenasýtených mastných kyselín si telo vyrába hormónom podobné veľmi dôležité látky prostaglandíny. Prejavy môžu byť od miernych až po veľmi vážne napríklad aj infarkt. Niektoré prejavy sú typické pre nedostatok EMK (ale nielen výlučne pre ne): *únava, slabosť, strata energie *strata vytrvalosti *suchá koža *lámavé nechty *suché sliznice, slzovody, ústa, pošva *poruchy trávenia, plyny, nafukovanie *zápcha *znížená odolnosť *časté nádchy a ochorenia *bolesti, boľavé kĺby *bolesti na hrudníku *depresia, (chorobný smútok) *strata motivácie, beznádejnosť, ľútostivosť *vysoký krvný tlak *prekonanie ochorenia srdca *zápaly kĺbov 

Prostaglandíny majú mnohé kľúčové úlohy v našom tele vo vzťahu k zdraviu. Poznáme 3 skupiny prostaglandínov. Prostaglandíny série 1. Majú priaznivý účinok na tieto funkcie: znižujú lepivosť krvných doštičiek, čím sa znižuje sa riziko vzniku krvných zrazenín a upchatia ciev. Znižujú krvný tlak tým, že uvoľnia hladké svaly ciev. Zvýšia vylučovanie sodíka a vody, znižujú zápal a zvyšujú obranyschopnosť. Prostaglandíny série 2. Vyplavujú sa v stresových situáciách: "Bojuj alebo uteč" Bojuj proti nebezpečenstvu alebo uteč od neho. Moderný spôsob života je stresový a chýba nám dostatok pohybu. Toto vedie k plynulej tvorbe škodlivých prostaglandínov série 2. Zvyšuje sa krvný tlak. Krvné doštičky sú lepivejšie. Aký to má význam? V zúženej cieve napríklad v srdci sa môžu krvné doštičky spolu zlepiť a úplne zapchať cievu- následok je potom infarkt. Prostaglandíny 2 ďalej znižujú straty sodíka a vody- zadržujú vodu v tele, zvyšujú zápalovú odpoveď a znižujú obranyschopnosť. Prostaglandíny série 3. Majú mnohé priaznivé účinky (bližšie - kyselinu omega 3). Blokujú škodlivé účinky série 2 prostaglandínov, zabraňujú im, aby škodili v tele. Linoleová kyselina, LA, omega 6 *je základom, z ktorého telo vyrába kyselinu dihomo-gama linoleovú, z ktorej sa tvoria prostaglandíny série 1 a kyselinu arachidonovú, z ktorej sa tvoria prostaglandíny série 2. Spotreba LA , ktorá sa nachádza vo väčšine semien a olejov (kukurica, slnečnica, sezam, sója) sa zdvojnásobila za posledných 150 rokov. Účinok *je potrebná pre bunkovú stenu a častice vo vnútri buniek *je potrebná pre regulačnú činnosť vo všetkých bunkách, tkanivách a orgánoch. Nedostatok sa prejavuje ako *kožné ochorenia *strata vlasov *poškodenie pečene a tuková degenerácia pečene *narušené chovanie *degenerácia obličiek *zmenšovanie žliaz a zhoršovanie ich činnosti *náchylnosť k infekciám a zápalom *zlé hojenie rán *neplodnosť, nedonosenie plodu *zápaly kĺbov *choroby srdca a ciev *spomalenie rastu 

Potrebná dávka: Presná dávka v USA doteraz nebola stanovená, odhaduje sa 1-2 % kalorického príjmu 3-6g za deň. Podľa nových výskumov by to malo byť viac, odhaduje sa 3-6% kalorického príjmu teda asi 10-20 gramov. Nedostatok býva zriedkavý, viac pravdepodobnejší je nadbytok. Predávkovanie: nadmerný prívod omega 6 bez omega 3 podporuje tvorbu nádorov, zvlášť ak nie je prítomné dostatočné množstvo E vitamínu, ktorý býva priemyselným spracovaním - rafinovaním odstránený z olejov. 

Alfa linoleová kyselina( ALA, omega 3) Jej najlepším zdrojom sú ľanové semiačka, čerstvý olej z ľanových semiačok, čerstvé rastlinné oleje. Málo jej obsahuje starý olej alebo olej bez ochrany pred slnkom, kyslíkom a teplom. Účinok *omega 3 a jej deriváty brzdia tvorbu nádorov. Posun od spotreby omega 3 ku omega 6 je posun ku zvýšenému výskytu nádorov *je bezpodmienečne potrebná pre tvorbu užitočných prostaglandínov série 3. Tieto regulujú lepivosť krvných doštičiek, krvný tlak, zápalovú odpoveď, vylučovanie sodíka a vody z tela a obranyschopnosť *je nevyhnutná na brzdenie produkcie škodlivých prostaglandínov série 2 *je potrebná pre regulačné účinky vo všetkých bunkách tkanivách a orgánoch *dobrý omega 3 status (dostatočná hladina) u matky v tehotenstve znamená lepší mentálny a telesný vývoj dieťaťa už počas tehotenstva a v prvom roku života. Potrebná dávka Spotreba omega 3 poklesla na 1/6 z množstva oproti tomu, čo sa jedlo pred 150 rokmi. V USA ešte nie je stanovená dávka; odhaduje sa 0,54% kalórií (1-2gramy denne) Podľa nových výskumov (SONA ) odhaduje sa 1-2% kalórií (3-6 gramov na deň) Nedostatok Nemáme úradné výsledky, koľko ľudí má jej nedostatok, ale odhaduje sa až 95% obyvateľstva *vzniká pri nedostatku v strave- priemyselne upravená strava, jeme potraviny chudobné na omega 3 kyselinu * pri zvýšených požiadavkách tela. Prejavy nedostatku *zrakové poruchy *narušená presnosť pohybov (motorická koordinácia) *pichavé pocity na rukách a nohách *spomalenie až zlyhanie rastu *suchá koža *strata energie, výdrže a vytrvalosti *zvýšená hladina krvných tukov (triglyceridov) *náchylnosť k nádorom *zvýšená lepivosť krvných doštičiek *zvýšené prostaglandíny série 2 v tkanivách 

Liečba s omega 3 (ALA) *liečebné dávky sú od 15-35gramov na deň alebo dokonca viac *zvyšuje hladinu energie, vytrvalosť *zrýchľuje látkovú výmenu *skracuje čas potrebný na obnovenie unavených svalov po cvičení *zrýchľuje hojenie rán *môže zlepšiť očné funkcie, vnímanie farieb a duševnú bystrosť u starších ľudí *môže vyvolať pocit kľudu, môže zlepšiť chovanie delikventov, ktorí nepočúvajú žiadne rady *robí suchú kožu vláčnou, silné vlasy a nechty, zvyšuje krásu predvádzaných zvierat *znižuje lepivosť krvných doštičiek *znižuje krvné tuky (triglyceridy) *u niektorých ľudí znižuje cholesterol *znižuje množstvo inzulínu potrebného u cukrovkárov, preto je potrebné časté sledovanie a úprava inzulínu *môže pomôcť pri alergiách, astme *môže zlepšiť funkciu pečene *znižuje zadržiavanie vody v tele (opuchy), *znižuje zápalové reakcie a bolesti v kĺboch *zlepšuje obranyschopnosť, pomáha proti streptokokovým a maláriovým infekciám *zastavuje a brzdí tvorbu nádorov. Ľudské nádorové tkanivové kultúry boli zabité s omega 3. Poznámka- bunky odobraté zo zhubného nádoru človeka sa dajú pestovať vo výživnom roztoku takmer neobmedzene dlho. Voláme ich aj tkanivové kultúry. Na takýchto bunkách sa potom dajú robiť rôzne pokusy. Predávkovanie nadbytok energie (nespavosť), napínanie na zvracanie (pri slabej pečeni). Tieto prejavy zmiznú, ak sa zníži príjem. Eikosapentaénová kyselina (EPA) *pri určitých chorobných stavoch, ako sú ožarovanie pri rakovine alebo chemoterapia, pre nedostatok enzýmov si naše telo nevie vyrobiť z omega 3 - EPA a trpí nedostatkom prostaglandínov série 3. Tu nám nepomôže omega 3, ale musíme priamo doplniť EPA do tela u chorých ľudí. Účinok ako ALA- omega 3. Dávkovanie: odhaduje sa (SONA) 1% kalorického príjmu 2-3 g na deň. Nachádza v rybom tuku- najviac mastné ryby, menej málotučné ryby. Liečba dávka 3-6 gramov denne *používa sa v liečbe psoriázy *môže pomôcť pri liečbe obličkových kameňov *znižuje škodlivé účinky liekov, ktoré znižujú obranyschopnosť po transplantácii orgánov, aby ich telo nevylúčilo ako cudzie *podporuje ju vitamín E a selén. 

Nenasýtené mastné kyseliny - zdravie a choroba

 Všeobecne nenasýtené mastné kyseliny majú dôležitú úlohu pri znížení tvorby tukových vankúšikov v cievach a krvných zrazenín. Rybí olej znižuje vysokú hladinu tuku, zatiaľ čo zníženie krvnej zrážanlivosti je spôsobené látkou prostacyklínom. Zvýšenie prietoku krvi hlavne v okrajových tkanivách, zníži nebezpečnú hladinu ľahkého cholesterolu. Rybí olej súčasne znižuje tvorbu mastných kyselín, triglyceridov (tukov) a vylučovanie ľahkého cholesterolu. EPA z rybieho oleja brzdí zápalové látky, ktoré sa našli pri reumatoidnom zápale kĺbov a psoriáze. Normalizácia tvorby prostaglandínov môže pomôcť v liečbe a vyliečení pri týchto ochoreniach: 

Akné: nedostatok NMK často spôsobuje kožné problémy podobného typu ako akné. NMK samotné majú malý účinok na pravé akné, ale spolu s Zn a C vitamínom nastalo podstatné zlepšenie. Alkoholizmus: nadmerný príjem alkoholu blokuje premenu na GLA. Nízke hladiny prostaglandínov pri alkoholizme zvyšujú riziko infarktu srdca, porážky a hypertenzie. Znižuje sa imunita, poškodzuje mozog, nervy a pečeň. Alergie: PGE 1 podporujú funkciu T buniek. Keď je ich funkcia narušená telo sa stane citlivým na rôzne škodlivé látky. To môže viesť nielen k bežným alergiám. Rakovina: keď je imunitný systém narušený nádorové bunky sa môžu ľahšie rozmnožovať. NMK sú potrebné, lebo sa menia na PGE 1, tieto zvyšujú telesnú odolnosť. PGE 1 sú základom, pretože aktivujú dôležité T bunky. Predpokladá sa, že rakovinné bunky tvoria PGE 2 a sú neschopné vytvoriť PGE 1. Laboratórne testy ukázali, že ak sa doplní GLA tieto bunky sa začnú chovať normálne. Mnohopočetná skleróza (sclerosis multiplex.): jedným z faktorov, o ktorých sa predpokladá, že sa podieľajú na MS je autoimúnny systém .Vedci predpokladajú, že pacienti s MS majú nedostatok prostaglandínov čoho následkom je oslabený imunitný systém a zvýšená náchylnosť na autoimúnne poškodenie. Predpokladá sa, že GLA pôsobí nasledovne: * podporuje T lymfocyty, * brzdí zlepovanie krvných doštičiek, * napravuje chybné červené krvinky, * posilňuje krvné cievy,* pôsobí proti vírusom, *podporuje nervový systém, *udržuje zdravú rovnováhu medzi PGE l a PGE 2. Cukrovka: nedostatok inzulínu môže brzdiť doplnenie PGE 1, a zvyšovať produkciu PGE 2.Štúdie ukázali že choroba -postihnutie srdca, očí a obličiek sa môže znížiť doplnením linoleovej kyseliny. Výskumníci dokázali, že cukrovkári závislí na inzulíne, ktorým dodávali GLA mali nižšie hladiny tukov a cholesterolu. v krvi. Správy z literatúry poukazujú, že rezistencia na inzulín, poruchy sexuálnych funkcií, náchylnosť na infekcie, brnenie v nervoch- všetko charakteristiky cukrovky môžu byť zapríčinené poruchou tvorby prostaglandínov s následným nedostatkom prostaglandínov. To sa zlepšuje doplnením GLA a Zn. Ekzém: výskumníci potvrdili, že niektorí ľudia majú narušený imunitný systém. doplnenie GLA malo priaznivé účinky. Ochorenie srdca: v tele sa GLA mení na PGE 1, ktorý znižuje cholesterol, krvný tlak a zabraňuje lepeniu krvných doštičiek. Celkove NMK znižujú hladinu nežiadúcich tukov v krvi a znižujú tvorbu látky vytvárajúcej krvné zrazeniny - tromboxan. Nedávne správy potvrdili, že rybí olej môže zabrániť artérioskleróze v štúdiách na zvieratách. Liečebné dávky by mali byť 5 g na deň. Dostatočná dávka môže byť od 2-l gramov. Menopauza: u žien s problémami v prechode sa zistila nízka hladina NMK. Telo tvorí málo prolaktínu, hormónu o ktorom je známe, že mení chovanie a metabolizmus tekutín. PGE 1sa predpokladá, že je účinné v znížení účinkov prolaktínu a znižuje tak náhle zmeny hormonálneho cyklu. Práce ukázali, že 90% žien po doplnení GLA malo podstatné zlepšenie. Úľava bola v kŕčoch, priberaní na váhe, zmene chovania, tlakoch v prsníkoch, strachu, podráždenosti a zadržiavaní tekutín. Vedci zistili, že ženy s endometriózou a bolestivou menštruáciou tiež majú narušenú rovnováhu prostaglandínov. Z britskej spoločnosti pre endometriózu sú správy, že GLA prináša zmiernenie prejavov spojených s týmto ochorením ako sú dlhodobá bolesť, únava, podráždenosť, rýchle zmeny nálady,, kŕče a silné krvácanie. Počas menopauzy klesajú hladiny estrogénov. Psychologické známky zahrnujú prejavy ako strach, podráždenosť, depresia, nespavosť. Niektoré ďalšie prejavy sú kratšia a slabšia menštruácia, zvýšená frekvencia močenia, záplavy tepla, nadmerné potenie, zvlášť v noci, bolesti kĺbov, bolesti hlavy. Bežné príčiny, ktoré môžu urýchliť tieto prejavy sú stres, infekcia, zlá výživa, ožarovanie, a chirurgická liečba, ktorá zhoršuje prekrvenie vaječníkov. GLA prirodzene udržuje rovnováhu telesných hormónov a prináša úľavu. Hyperaktívne deti: vedci predpokladajú u týchto detí 2 hlavné problémy, jeden je nedostatok NMK a druhý je precitlivenosť na určité potraviny a prídavky do potravín. Chlapci sú prirodzene viac hyperaktívny ako dievčatá. Je známe, že chlapci potrebujú najmenej 3x viac NMK ako dievčatá. Po druhé veľa potravín, a additív , o ktorých sa predpokladá, že vedú k hyperaktivite sú látky známe že, brzdia premenu NMK. Je viacero dôvodov, prečo hyperaktívne deti neprímajú dostatok NMK : dedičné, nedostatok ďalších životne dôležitých látok ako B6, zinok, B3, a magnézium. Hyperaktívne deti často trpia inými ochoreniami ako ekzém, astma, alergie , infekcie hrdla, uší a nosa. Práce s GLA ukázali sľubné zlepšenia v chovaní a funkciách 2/3 sledovaných detí. Zápal kĺbov - artritída (Reumatoidná artritída) je porucha zápalová a obranyschopnosti, keď telo tvorí nadbytok prostaglandínov 2 a málo prostaglandínov 1. NMK sa ukázali byť čiastočne úspešné pri mnohých autoimúnnych ochoreniach. Prostaglandíny série l zabraňujú artritíde a autoimúnnym ochoreniam vo výskumoch na zvieratách. Majú protizápalové účinky. GLA sa ukázala ako veľmi účinná pri normalizácii Sjogrenového syndrómu (popri artróze je aj nedostatočná tvorba slín a sĺz) Priaznivé účinky GLA však neprídu za noc. Majte trpezlivosť! Nadváha: v poslednom období vzrastá význam GLA pri nadváhe. GLA má vplyv na chudnutie. Doktor Vaddaldi a Horrobin zistili, že pacienti s nadváhou viac ako l0 % schudli, keď brali GLA. U pacientov s menšou nadváhou ako 10% nepozorovali žiadny účinok. Jedným z vysvetlení je, že GLA zvyšuje spaľovanie tukových zásob. Schizofrénia: hladina prostaglandínov1 je nízka u pacientov trpiacich na schizofréniu a hladiny prostaglandínov 2 bývajú vysoké ( Dr. Horrobin). Krvné doštičky u schizofrenických pacientov netvoria prostaglandíny l normálne, nemajú skutočne žiadnu DGLA a malé množstvo kyseliny linoleovej.. GLA premenou na prostaglandíny 1 ukazuje sľubné výsledky v liečbe schizofrénie Psoriáza: výskumníci v Dánsku s doplnením rybieho oleja úspešne liečili pacientov s psoriázou.. Len 23% pacientov nemalo zlepšenie. Viacerí pacienti mali zlepšenie až po niekoľkých mesiacoch. Raynadova choroba: ide o nepravidelný obojstranný záchvat nedorkvenia prstov, prípadne uší a nosa. Výskumníci referovali 1989 v dvojitej kontrolovanej štúdii priaznivé výsledky s rybím olejom. Dokonca 5 z 11 pacientov nemalo záchvat po 12 týždňoch doplnenia rybieho oleja, aj keď boli vystavení studenému kúpeľu. 

Užívanie - prípravky by sa mali používať pravidelne 3x denne. 

Užívanie týchto výživných látok zabezpečí pre vaše telo všetky potrebné látky a pomôže spolu so zdravým životným štýlom a udržať dlhodobo dobrý zdravotný stav. 

Soya-Rx

Niečo pre športovcov, ale nielen pre nich.
Prvotriedna výživa bez mliečnych bielkovín: Soya-Rx 

Zdravá výživa pre všetkých podľa najnovších poznatkov s obsahom kreatínu. Zvyšuje silu a vytrvalosť svalov. Zvyšuje hustotu kosti. 

Zloženie na 100 g Soya Rx  (energia  368 kalórií)

Bielkoviny (sójové) 36g Fosfatidyl inositol 1,4g
%kalórií z bielkovín  36% Kreatín monohydrát  4g
Uhľohydráty (glukóza) 39g Vláknina- glukomanan xanthan 6g
%kalórií z uhľohydrátov  42% Bromelain (1200 GDU) 0,4 g
Tuk (sója lecitín) 8,4g Cholesterol 0
% kalórií z tuku  20% Vápnik  1250mg %
Kyselina linoleová 2,9g  Sodík 336mg 
Fosfatidyl cholín 2,3g Draslík K 504mg

neobsahuje: cholesterol, cukor ( sacharózu alebo fruktózu), prídavné farbivá, umelé sladidlá

Využitie *Zloženie prípravku Soya Rx bolo navrhnuté po rozsiahlom výskume biochemikov, lekárov, športových expertov a ďalších odborníkov z mnohých odvetví.. Obsahuje najmodernejšie dostupné doplnky bielkovín, cukrov, tuku a vláknin. Na výrobu sa použili len veľmi kvalitné suroviny. Zloženie Soya Rx obsahuje ideálny pomer približne 30% bielkovín, 50% cukrov a 20% nenasýtených mastných kyselín, keď sa mieša s 1% sójovým mliekom. Môže sa použiť aj s ovocným džúsom, plnotučným sójovým mliekom, alebo s ryžovým mliekom. Môže sa použiť aj s kravským mliekom, ale nepriaznivý vplyv cholesterolu a laktózy tiež s možnými alergickými reakciami u mnohých ľudí znižuje priaznivé účinky. Zloženie Soya Rx je tak navrhnuté, že môže ju používať každý od vrcholových športovcov v každom druhu športu, kulturistov, cez rekreačných športovcov až po rekonvalescentov po úraze a chorobe.

Prísady: Izolovaná sójová bielkovina geneticky nemanipulovaná *glukóza *bezolejový lecitín *kreatín monohydrát* Glukomanon *xantanová guma *prirodzená vanilková chuť *Bromelain 1200GDU.

Dávka: 2 odmerky Soya Rx (je pribalená vnútri) do 250mg vody alebo sójového mlieka. Miešajte 5-10 sekúnd a vypite ihneď. Pre zmenu chuti pridajte čerstvé alebo mrazené ovocie ako jahody alebo čučoriedky.

Získanie svalovej sily 

Unikátne zloženie výživných látok Soya Rx poskytuje športovcom dôležitú výživnú podporu pre maximálny svalový výkon. Pre získanie maximálneho objemu a sily svalov dávajte si 4 dávky rozdelené cez deň Tieto vám poskytnú 72 gramov vysoko kvalitnej bielkoviny a 8 gramov kreatín monohydrátu. Atléti potrebujú dve alebo tri dávky po 50 g denne v závislosti od telesnej váhy a intenzite a frekvencii cvičení. Toto poskytne dostatočné množstvo bielkovín a kreatínu pre získanie sily, vytrvalosti spolu s rozvojom svalstva. Pre doplnenie všetkých ostatných potrebných vitamínov a minerálov pridajte si SONA multivitamíny a chelátované minerály spolu s Omega 3-6 nenasýtenými mastnými kyselinami pri každej dávke. S látkami ako sú: supro XT - sójová bielkovina (geneticky nemanipulovaná !), lecitín, kreatín monohydrát, glukomanonová vláknina a bromelain si môžete byť istý že dostávate ideálnu rovnováhu výživových látok potrebných pre váš aktívny životný štýl. 

Chudnutie.

Soya RX môže používať 1x, 2x alebo 3x denne ako náhrada jedál, najlepšie ako súčasť pravidelného cvičebného programu. Jej vyvážené zloženie poskytuje telu dostatok bielkovín, glukózy, esenciálne mastné kyseliny a vlákninu, súčasne však znížené množstvo kalórií nevyhnutných pre chudnutie. Odporúčame dopĺňať SONA kompletnú sadu vitamínov a minerálov ako i Omega 3-6 nenasýtené mastné kyseliny s každým podaním, aby sa dosiahla optimálna výživná podpora pre zdravé chudnutie.

***Jednotlivé látky v prípravku Soya Rx 

SuproXT- izolovaná sójová bielkovina - geneticky neupravovaná. SuproXT je úplná rastlinná bielkovina. Jej aminokyselinový profil spĺňa požiadavky svetovej zdravotníckej organizácie -WHO pre všetky esenciálne aminokyseliny pre predškolské deti, školopovinné deti a dospelých. Izolovaná sójová bielkovina má najvyššie možné trávenie bielkovín. Toto je porovnateľné s mliekom a vajcom a je lepšie ako u mäsa. Supro XT neobsahuje tuk, cholesterol a laktózu. Obsahuje niekoľko látok: ako izoflavony (zvlášť Genistein), methionín, kyselinu fytovú a inhibítory proteáz, ktoré pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu, a tak znížiť riziko srdco-cievnych ochorení. Živočíšne bielkoviny zapríčinili výrazné zvýšenie cholesterolu u testovaných osôb, zatiaľ čo osoby, ktoré dostávali sójovú bielkovinu mali nižšie hladiny cholesterolu. Osteoporóza: genistein, hlavný sójový izoflavon tiež podporuje kostnú tvorbu. Už 40 g izolovanej sójovej bielkoviny denne zvyšuje obsah kostných minerálov a hustotu kosti. SuproXT obsahuje 13 mg genisteinu na 20g proteínu. Supro XT je tiež výborný zdroj vápnika, v jednej dávke obsahuje 716mg . Dostatočný prívod bielkovín je základ pre podporu fitnes cvičení a ťažkej fyzickej práce. Potreby bielkovín sú závislé na celkovej potrebe energie, telesnej hmotnosti, type aktivity, úrovni tréningu, veku, pohlaví, podnebí a teplote. Dokázalo sa, že izolovaná sójová bielkovina zvyšuje výkon športovcov, zvlášť vytrvalosť a silu. Anabolický účinok tréningu je ovplyvnený dostatočnou hladinou testosterónu, rastového hormónu a inzulínu v krvi. Arginín, lysín a ornitín môžu podporovať uvoľnenie testosterónu a rastového hormónu alebo inzulínu a začať tak rozvoj svalstva. SuproXT má vysoký obsah všetkých týchto aminokyselín.

Glukóza je v tele najdôležitejšia energiu poskytujúca molekula. Je to čisté palivo pre všetky životné funkcie, ktoré vyžadujú energiu. Krv plynulo uvoľňuje glukózu pre všetky tkanivá. Glukóza je aktívny prenášač, ktorý pohýna kreatín do svalového tkaniva. Mozog, nervový systém a očí používajú výlučne glukózu pre svoje energetické potreby. Keď je glukózy nadbytok ukladá sa ako glykogén alebo tuk. Pri opätovnej potrebe sa premení späť na glukózu. Spolu s bielkovinami a esenciálnymi mastnými kyselinami je glukóza základná výživná látka, od ktorej závisí život. 

Lecitín je fosfolipid zložený z glycerolu, dvoch mastných kyselín a kyseliny fosfatidilovej. Prvotné fosfatitídy sú fosfatidyl etanolamín (FE) a fosfatidyl cholín (FE). Lecitín je diétny predstupeň acetyl cholínu, ktorý prenáša vzruchy a je potrebný pre normálne funkcie mozgu. FE je časťou bunkovej membrány. FE je tiež časťou lipoproteínového komplexu v krvi. Soya RX obsahuje špeciálny bezolejnatý lecitín, ktorý obsahuje 97% fosfatíd. Každá dávka obsahuje 1150mg fosfatidyl cholínu silnej emulgujúcej látky, ktorá je prítomná v každej bunke tela. FC rozpúšťa tuky a cholesterol v krvi, rozpúšťa tuky v črevnej sliznici a udržuje celistvosť bunkovej membrány. FC je zdroj cholínu a B komplex faktoru, ktorý má životne dôležitú úlohu v prenose vzruchov v mozgu. Lecitín tiež poskytuje linoleovú kyselinu.(omega 6-esenciálna mastná kyselina, ktorá je predchodca prostaglandínov l). Prostaglandíny sú hormónom podobné látky, ktoré regulujú tvorbu cyklického AMP( adenozín 3, 5 cyklický monofosfát), ktorý po zmene reguluje hormóny, bielkoviny, kosti, tuky, kyseliny, aminokyseliny, glykogén, nervový a energetický metabolizmus. Cvičenie má dôležitú úlohu pri metabolizme tukov. Zvýšený pohyb vyvoláva početné pozitívne zmeny v látkovej premene tukov: trigliceridy v sére sa znižujú zvýšeným rozkladaním tukov a zvyšuje sa tvorba dôležitého HDL (high density lipoproteinu). 

Koreň glukomananu je diétna vláknina z koreňa rastliny Amphorophallus Konjac Plant. Glukomanan je nevstrebateľný polysacharid, zložený z glukózy a manózy v pomere l:l,6 Táto unikátna rastlinná vláknina je najúčinnejšia zo všetkých vláknin, s omnoho silnejšími gél-tvoriacimi schopnosťami ako dokonca pektín alebo guarová guma. Glukomanon rýchlo nasýti človeka, lebo zväčší svoj objem s tekutinou. Jeden gram glukomanonu sa zväčší do objemu a absorbuje okolo 100 ml vody a dáva pocit plnosti. Mechanizmus účinku glukomanonu je v schopnosti vlákniny zvýšiť viskozitu obsahu žalúdka a čriev, urýchliť pohyb čriev, ale spomalene vyprázdniť obsah žalúdka. Glukomanon brzdí tvorbu micel v čreve a brzdí tvorbu črevných jedov (indolu a skatolu). Pomáha budovať odolnosť proti chorobám.

Kreatín monohydrát. Soya Rx obsahuje 100% čistý lekárenský kreatín monohydrát - prirodzený zdroj kreatínu. Kreatín je dusík obsahujúca aminokyselina, vyrobená z arginínu, glycínu a methionínu (aminokyseliny). Kreatín je predchodca energetickej molekuly ATP (adenozín trifosfát). Schopnosť svalov tvoriť ATP závisí od telesných zásob kreatínu. Čím viac je kreatínu je vo svale, tým viac sa vyrobí ATP pre potreby energetických požiadaviek organizmu. Viac ATP sa znova obnoví a menšie sú požiadavky na glykolýzu. Glykolýza, je spojená s výrobou kyseliny mliečnej. Doplnenie kreatínu podporuje tvorbu bielkovín, zvyšuje svalovú masu a pomáha budovať silu a vytrvalosť pre ľudí všetkých vekových skupín. Doplnenie kreatínu tiež znižuje cholesterol a trigliceridy (tuky). Doplnenie kreatínu môže zvýšiť hladinu kreatínu v svaloch až o 20-30%. Pri intenzívnom krátkom cvičení sa ATP najprv využije. Cvičiace svaly zväčšia svoj objem a silu zo zvýšenej energie a oddiali sa únava zo zvýšenej kyseliny mliečnej. Doplnenie kreatínu tiež môže znížiť charakteristickú svalovicu po cvičení. Bolestivosť a stuhnutosť (svalovica) sa môže oddialiť o 24-48 hodín.;

Bromelain - proteolitický enzým získaný z ananásu pomáha tráviť bielkoviny na aminokyseliny. Okrem toho bromelain pomáha pri rôznych poruchách ako zhoršené trávenie, zápal prínosových dutín, alergie a má antibiotické a protizápalové vlastnosti. Má schopnosť brzdiť škodlivé prostaglandíny, ktoré spôsobujú bolesť a zápal a má priaznivý účinok na potrebné prostaglandíny. Bromelain účinne pomáha udržiavať zdravé kĺby. Bromelain tiež umožňuje prirodzené potlačenie chuti , preto je sľubné jeho použitie pri chudnutí.

Xantanová guma Soya Rx obsahuje prirodzenú xantanová gumu. Ide o polysacharid tvorený baktériou Xanthomonas campestris. Guma obsahuje D-glukózu, D-manózu, D glukuronovú kyselinu a pyruvát. Táto guma je výborne jedlá a obsahuje dobrý zdroj diétnej vlákniny. Má schopnosť tvoriť zmiešané gély s určitými inými polysacharidmi ako napríklad glukomanan. Podobne ako glucomanan, Xantanová guma urýchľuje postup potravy črevom, pohlcuje vodu v stolici ovplyvňuje metabolizmus - látkovú výmenu glukózy, tukov, vstrebávanie minerálov, znižuje riziko rakoviny čreva, chráni pred obezitou, cukrovkou, ochorením srdcových ciev a zvýšenému cholesterolu v krvi. Xantanová guma zlepšuje chuť v ústach a s prirodzenou vanilkovou chuťou dáva prípravku Soya Rx výbornú chuť.

 

Nová nádej pre naše kĺby - glukozamín

GLUCOSAMINE SULFATE

Prirodzená látka pre obnovu kĺbnej chrupavky a liečbu degeneratívnych kĺbnych ochorení.
Glukozamín 

Glukozamín sulfát je potrebný všade tam, kde je poškodená chrupavka, šľachy, väzy alebo chrbticová platnička. 

· prirodzená látka pre obnovu poškodenej chrupavky
· látka na obnovenie poškodených šliach, väzov a platničiek
· zmierňuje bolesti v kĺbe
· zlepšuje funkciu kĺbu
· glukozamín sulfát priamo podporuje tvorbu látky nevyhnutnej pre obnovu činnosti kĺbu.
· pôsobí protizápalovo ( brzdí tvorbu voľných kyslíkových radikálov a chráni chrupku )
· výrazne zlepšuje hybnosť a zmierňuje bolesti u pacientov s gonartrózou 
· spomalenie postupu osteoartrózy - glukozamín je prirodzená látka proti osteoartróze
· priaznivý účinok sa prejavuje aj pri postihnutí medzistavcových platničiek.
· Glukozamín je bezpečná a účinná náhrada za acylpyrín a iné nesteroidné protizápalové lieky. 
· Výborne sa znáša, závažné nežiadúce účinky sa nezistili 


Naše telo si vytvára glukozamín, ktorého prirodzená úloha je podporovať tvorbu glykozaminoglykánov. Tieto látky sú kľúčovou štruktúrou zloženia chrupavky. Neschopnosť vyrábať glukozamín môže byť hlavná príčina, ktorá vedie k poškodeniu kĺbnej chrupavky.
Ukazuje sa, že niektorí ľudia vekom strácajú schopnosť vytvárať dostatočné hladiny glukozamínu. Následok je, že chrupavka stráca svoju schopnosť chovať sa pružne a tlmiť nárazy. Váhu nosné kĺby ako sú kolená, bedrá a kĺby rúk sú najčastejšie postihnuté s osteoartrózou. V postihnutých kĺboch, je značné poškodenie chrupavky, po ktorom nasleduje stuhnutie a tvorba širokých kostných pruhov v kĺbnom okraji. Následkom sú bolesti, deformácia a obmedzenie pohybu v kĺboch. Začiatok osteoartrózy môže byť nenápadný - ranná stuhnutosť kĺbov. Ako choroba postupuje, prichádza bolesť pri pohybe v postihnutých kĺboch, táto sa zhoršuje predĺžením činnosti a prestáva v pokoji.

Trochu vedy. Glukozamín je bezpečná a účinná prirodzená alternatíva k acylpyrínu a ďalším nesteroidným protizápalovým liekom. Klinické a výskumné práce zistili, že bežné lieky používané na liečbu osteoartrózy môžu mať krátkodobý účinok úľavu ťažkostí, ale v skutočnosti zrýchľujú postup kĺbneho poškodenia. Dr.Vasa z Portugalska rozdelil 68 pacientov na 2 skupiny. Prvá dostávala 1 500 mg glukozamín sulfátu denne a druhá 1200 mg ibuprofenu (Brufen). Výsledky ukázali, že na konci sledovaného obdobia podstatne menej bolestí bolo v skupine pacientov s glukozamínom. Vo vedeckej štúdii s mladými atlétmi sa dosiahli výborné výsledky. 51 mužov a 17 žien - atlétov s poškodenými chrupavkami kolien bolo liečených s glukozamín sulfátom 1500mg na deň, 40 dní. Potom ešte 750 mg na deň 90- 100 dní. Zo 68 atlétov 52 úplne vymizli všetky prejavy a nastúpili plný atletický tréning. Pri kontrole po 12 mesiacoch nezistili známky poškodenia chrupavky u žiadneho z atlétov.
Chrupavky, šľachy, väzy a platničky v chrbtici majú 2 hlavné zložky. Prvá je kolagén a druhú tvoria glukosaminoglykány (GAGs). Tieto GAGs sú tkanivo, ktoré drží spolu kolagén. Kolagén a GAGs spolu plynule tvoria a rekonštruujú vaše šľachy a väzy Glukozamín je potrebný na tvorbu GAGs a jeho množstvo takto určuje obnovovanie spojovacích tkanív. Po úraze spojivového tkaniva nedostatok glukozamínu neumožňuje telu optimálne hojenie. Glukozamín tiež podporuje začlenenie síry do chrupavky. Kôli tomuto účinku glukozamín sulfát môže byť najlepším zdrojom glukozamínu.

Dávka: Užíva sa 500 mg 3 denne. Tučnejší ľudia potrebujú vyššiu dávku, podľa váhy 20mg na kg váhy. Odporúčajú sa 2 cykly po 40 dní každý rok.
Ako dlho ho treba užívať? Po úvodnej liečbe 50 dní zlepšenie trvá 6 až 12 týždňov po ukončení liečby. Toto poukazuje na to, že glukozamín by mal byť užívaný dlhší čas alebo opakovane v kratších obdobiach. Pre svoju bezpečnosť a výbornú znášanlivosť glukozamín je vhodný pre dlhodobé pravidelné užívanie.

 
Glukozamín sulfát a chrupavkové výťažky 

chondroitín sulfát, žraločia chrupavka, morská uhorka a ďalšie sú populárne výživové doplnky a môžu tiež pomôcť pri osteoartróze zlepšením funkcie chrupavky. Žraločia chrupavka a ďalšie obsahujú zmes glykozaminoglikánov a jeden z nich je chondroitín sulfát. Tieto látky sa veľmi ťažko vstrebávajú do tela. Napríklad vstrebávanie najmenšej molekuly z nich - chondroitín sulfát (molekulová váha 50 000) sa odhaduje medzi 0-8%. Zatiaľ čo glukozamínsulfát má molekulárnu váhu 211 a detailné štúdie ukazujú že sa vstrebe do tela až 98%.

Zloženie: 
Každá kapsula obsahuje glukozamín sulfát (bez sodíka) ......500 mg
Obal kapsule: želatína, glycerín a voda.
Dávkovanie: pre dospelých 3x denne 1 kapsula ako doplnok k strave.
Prípravok je určený pre obnovenie- regeneráciu kĺbnej chrupavky.
Prípravok pri tomto dávkovaní nemá vedľajšie účinky ani kontraindikácie. Odporúčaná dávka u ľudí s nadváhou je 20mg na kg váhy.
Neodporúča sa užívať pre deti do 14 rokov, tehotné a dojčiace ženy.
Neobsahuje žiadne umelé konzervačné látky ,farbivá ani pridané škroby cukor, laktózu, mlieko, kvasnice alebo glutén.
Skladujte na chladnom a suchom mieste.
Vyrába firma ENEREX Botanicals C a n a d a 
Objednávky:
1 balenie obsahuje 180 toboliek po 500 mg glukozamín sulfátu
Užíva sa 3xl tobolka. Dávka je na 2 mesiace.

___________________________
WEB-master: PEKUR s.r.o.
Copyright © Edusan 2003-2008