Odpovedal: EDUSAN - špecialista pre výživu
Re: Jablčný ocot
(číslo príspevku 12.062, zo dňa 06.10.2002. videné 11997x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 12062:
Spôsob a dĺžka použitia jablčného octu je individuálne. Záleží na tom ako sa stravujete, aké máte trávenie (rýchlosť pohybu čriev), a pre aký účel jablčný ocot používate. Odporúča sa použitie najmä pri črevných ťažkostiach, napr. pri prechodnej zápche po nadmernom jedení. Ako zistíte v príspevku Re: trávenie a jablčný ocot, octová kúra by mala trvať 5 - 6 týždňov.

V malých množstvách (1 lyžica ráno) je možné užívať jablčný ocot aj dlhšie. Záleží však aj na pôvode jablčného octu, či ste si ho vyrobili doma z vlastnej úrody, alebo či výrobok kupujete v obchode - či pochádza zo spoľahlivého zdroja. Niektoré informácie nájdete napríklad v časopise Figúra.

Pre zdraviu prospešné účinky je lepšie pravidelne konzumovať 1 - 2 jablká denne. Každý extrém je škodlivý, pitie väčšieho množstva jablčnej šťavy môže spôsobiť napríklad zvýšenú kazivosť zubov, alebo hnačky u detí. Na podporu trávenia je možné používať aj iné pochutiny napr. Chilli papričky, koreniny a pod. Záleží aj na tom, či cez deň sedíte alebo sa pohybujete, koľko vypijete tekutín a od ďalších faktorov. Frekvencia vyprázdňovania stolice je individuálna, čím kratšie sa však potrava v črevách zdržuje, tým lepšie pre celkový zdravotný stav (vylučovanie škodlivín).