Odpovedal: EDUSAN - dermatovenerológ
Re: Odstránenie ochlpenia na pohlaví.
(číslo príspevku 13.240, zo dňa 14.11.2002. videné 20407x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 13240:
Diskusia je skutočne bohatá, protipólne názory okoreňujú problematiku. A čo na to odborník dermatológ prípadne korektívny dermatológ?

Doba sa vyvíja, módne trendy postupne pohlcujú celý svet, kultúry sa preplietajú. V našej zemepisnej šírke sme skutočne neboli zvyknutí na úpravu ochlpenia, či už na tvári, alebo na iných častiach tela. Ľudové porekadlo dokonca hovorilo „ kde je chlp, tam je chuť“. Platí to ešte dnes? V určitých oblastiach, respektíve názorových skupinách, iste áno. Je to však skôr zastaralý názor, ktorý určite nevyhovuje mladej generácii, ktorá sa stará o svoj zovňajšok - a chce pôsobiť upraveným dojmom nie len pre svoje okolie, ale predovšetkým pre seba a svojho partnera, a to vo chvíľach oficiálnych ako aj intímnych.

Odstraňovanie nežiadúceho ochlpenia na tvári žien je otázka, ktorej každý rozumie. Na tejto stránke už o nej padla zmienka aj o spôsoboch jeho odstraňovania. Je potrebné mať na zreteli, že ak sa chĺpky odstránia „trvalou technikou“, či už pomocou laseru, alebo elektrokauteru, neznamená to, že už nikdy žiadne nevyrastú. Môže sa stať, že po určitom čase nejaké zbytky, kde- tu vyrašia. Horšia situácia je u takých žien, ktoré majú zvýšenú hladinu androgénov (hormóm, ktorý podporuje rast terminálnych vlasov). V takomto prípade je potrebné zistiť miesto produkcie a liečebne ho ovplyvniť. Žiadna žena nechce byť chlpatá! Najmä tmavovlásky majú bohaté ochlpenie, a to v oblasti rozkroku, ale aj pod pazuchami. Ak takéto intímne „chĺpky“ trčia z plaviek, pôsobí to dojmom neupravenosti a veľa krát až nechutne. Úprava ochlpenia do „frizúry“ dnes už neznamená, že sa tento spôsob úpravy vyskytuje len u žien, ktoré túto partiu potrebujú mať upravenú z dôvodov „pracovných“. Tento módny trend sa veľmi rýchle rozšíril medzi mladou generáciou, ktorá si týmto spôsobom spríjemňuje pohlavný život a rozkoše s ním späté. Vysvetlenie, ako podala jedna pisateľka, ohľadom orálneho sexu má svoje opodstatnenie.
Myslím, že dnešná doba ide po hygiene, po vôni, po pocite čistoty. Je to doba antiperspirantov, potláčajúca „živočíšny pach“. Preč sú tie časy, keď „správny chlap mal smrdieť ako cap“. Prepáčte mi, ak táto ľudová múdrosť niekoho urazila. Myslím si, že ak niekto uprednostňuje „frizúrku“ nech ju má, ak niekto uprednostňuje trčanie intímnych chĺpkov z plaviek, nech ich tiež má. Aj tak si ten pravý tú pravú nájde. A myslím si, že toto trčanie chĺpkov sexuálne určite veľa napovie.

Čo sa týka otázky odstraňovania ochlpenia v rozkroku: Metód je viacej. Je potrebné predovšetkým dodržiavať určité zásady, aby nedošlo k infikovaniu a poraneniu v danej lokalite, ktorá je veľmi citlivá, nakoľko sa tu nachádzajú početné apokrinné („pohlavné“) potné žľazy, ktoré vyúsťujú do vlasového vačku chĺpkov ochlpenia. Infekcia môže cez otvorený vlasový váčok prejsť do tejto žľazy a spôsobiť bolestivé zatvrdnuté ložisko, ktoré môže zhnisať. Hnisavé folikulitídy (zápaly vlasových váčkov) sú veľmi časté v krajinách, v ktorých sa holenie pohlavia praktizuje stáročia. Ak si týmto spôsobom upravujete rozkrok a Venušin pahorok, musíte dbať na starostlivú hygienu. Trvalá epilácia je možná. Je to časovo aj finančne náročný zákrok. Má však určité výhody, pri spaľovaní vlasového váčku sa ničia aj apokrinné žľazy, v dôsledku čoho sa zníži aj potenie v tejto oblasti. To platí, pochopiteľne, aj o trvalej epilácii v podpazuší. Účinok laserovej epilácie je približne ten istý ako epilácie elektrokauterom. Výhodou je, že laser nepoškodzuje okolité tkanivo, čo sa môže pri epilácii pomocou elektrokauteru stať. Na epiláciu laserom sú vhodné jedine tmavé vlasy, čím sú vlasy bledšie, tým je zákrok menej účinný. Oba výkony je však potrebné niekoľkokrát opakovať. Iným možným spôsobom je holenie, dnes dostať špeciálne dámske holiace strojčeky, depilačné krémy, možné je aj odstránenie voskom, ktoré je tiež bolestivé. Metódu si vyberte podľa vašej zručnosti a finančnej možnosti. Vždy však myslite na zvýšenú hygienu v tejto lokalite, najmä po vykonaní odstránenia ochlpenia.