Odpovedal: EDUSAN - Martin Petrenko, gynekológ
Re: Bazálna teplota
(číslo príspevku 17.701, zo dňa 15.04.2003. videné 2865x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 17701:
Milá Silvia,

teraz sa musím ospravedlniť zase ja. Určite nie som psychológ, ale moja 24 ročná prax v gynekológii a pôrodníctve a v liečbe neplodnosti ma donútila stretnúť sa s takým množstvom rôznych situácií, že si v tejto oblasti trúfam i na renomovaných psychológov, z ktorých väčšina o liečbe neplodnosti nevie skoro nič.

Podľa Vášho opisu reakcií partnera pochádzate z niektorého archaicky patriarchálneho regiónu Slovenska. Po skúsenostiach už veľmi neverím, že na východe SR ešte klasicky existujú takí zadubení muži, pretože máme u nás v Brne veľa slovenských neplodných párov a asi najviac ich je z východu Slovenska. A tí muži sú úplne normálni, sú si vedomí svojho podielu na neplodnosti. Ak Vám to neublíži, dajte mi vedieť, z akej oblasti SR pochádzate (okrem východu to môže byť ešte klerikálna Orava či Kysuce).

Moja aktuálna rada – viem, že to nie je jednoduché, ale jednoznačne vymeňte partnera. Podľa toho čo píšete, budete vždy len neplnohodnotnou slúžkou, vzťah takéhoto pseudopatriarchálneho jedinca k Vám nebude nikdy rovnocenný. Bolo by Vás škoda.

Partner či manžel pri pôrode nie je žiadny výmysel rozmaznaných bratislavčaniek !!! Uvediem len príklad z päťdesiatych rokov – ja som sa narodil doma na strednom Slovensku za asistencie pôrodnej baby a miestneho lekára, môj otec bol tiež prítomný pri pôrode, podobne ako mnoho iných otcov mojich rovesníkov. Takto to fungovalo mnoho storočí a tisícročí predtým. A funguje to i dnes – partneri či manželia sú u nás na klinike prítomní skoro pri každom pôrode a hodne pomáhajú rodičke ale i nám – zdravotníckemu personálu. Ten, kto nezažil kričiace (vlastné) dieťa tesne po pôrode, nevie o čo ide. Povedzte to prosím svojmu partnerovi, dúfajme že pochopí aspoň niečo.

S pozdravom, Martin Petrenko, Gynek. porod. klinika Fakultní nemocnice Brno