Odpovedal: EDUSAN - lekár
Re: Svalové - kŕče v lýtkach
(číslo príspevku 20.921, zo dňa 15.08.2003. videné 24490x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 20921:
Svalové kŕče sa prejavujú bolestivým sťahom a zhrubnutím svalu. Sú veľmi časté, máva ich až 95 % ľudí, častejšie sú vo vyššom veku. Trvajú niekoľko sekúnd až štvrť hodiny, zriedkavejšie dlhšie. Najčastejšie sú postihnuté kŕčami svaly lýtka.

Najčastejšie príčiny:

1./ nadmerná alebo neprimeraná fyzická námaha (šport)

2./ dehydratácia – elektrolytová nerovnováha

3./ nedostatok kalcia, magnézia (a kália)

4./ nedostatok vitamínov B1, B5, B6, D a E vitamínu

5./ užívanie niektorých liekov (hormonálna antikoncepcia) alebo nadmerná konzumácia alkoholu

6./ zníženie dávok liekov na upokojenia alebo na spanie (benzodiazepíny)

7./ tehotenstvo (nedostatok magnézia a kalcia) – kŕče v spánku

8./ pôsobenie chladu (mraziace pulty) alebo vysokej teploty (kŕče z tepla)

9./ nesprávna klenba nohy (plochá noha), nesprávna obuv (napr. vysoké topánky, voľné sandále a pod.) alebo nevhodný odev zhoršujúci prekrvenie končatín

10./ ochorenia štítnej žľazy, obličiek, pečene, svalové a nervové choroby, tetanický syndróm, hyperventilácia (rýchle dýchanie), zvracanie

Prevencia: Primeraný príjem tekutín (8 pohárov vody denne) – podľa telesnej aktivity a vonkajšej teploty. Pri nadmernom potení sú vhodnejšie izotonické nápoje, alebo - spolu s čistou vodou je potrebné dodať organizmu aj soľ. Telesná aktivita a cvičenie počas dňa. Dostatok kalcia a magnézia v potrave alebo vo forme doplnkov výživy. Odporúča sa užiť vápnik s horčíkom tesne pred spaním. Denná dávka kalcia by mala byť 1 – 1,5 gramu, magnézia 50 – 350 mg. Vitamín D 400 – 800 jednotiek denne. Vitamíny skupiny B, najmä B6 (Magne-B6). Potraviny bohaté na vápnik a draslík (banány, pomaranče, zemiaky, čerstvá zelenina). Vhodná obuv, voľný odev, vyhýbanie sa tepelným extrémom a náhlym zmenám vonkajšej teploty. Ortopedická obuv (vložky) pri nesprávnej klenbe nohy.

Čo robiť s kŕčami: Relaxácia, masáž, aplikácia tepla (sprcha, obklad 20 minút) alebo chladu (ľad do 10 minút). Pomôcť môže aj napínanie svalov lýtka (3 x 60 sekúnd), napr. dvíhanie palcov nohy smerom k hlave v leže, chôdza, strečing s dlaňami opretými o stenu v stoji na pätách a na špičkách a pod. Lieky väčšinou nie sú potrebné, ak sa dodržiavajú preventívne opatrenia, alebo ak sa zistí a odstráni príčina kŕčov. Dráždivosť svalov znižujú nápoje s obsahom chinínu (nevhodný pre tehotné ženy). Pomôcť môže aj tlak na akupunktúrový bod v strede tesne pod nosom nad hornou perou. Táto metóda však nie je vedecky overená.