Odpovedal: Dagmar
Re: ČAJ
(číslo príspevku 253.307, zo dňa 17.06.2018. videné 226x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 253307:
Hm, voda sa uvari rychlo, to cakanie hodinu-dve na ten moment, kedy sa to konecne vyluhuje jej nevadi? Nejak si to protireci. Caj si moze urobit aj do termosky, roznej velkosti, ak sa jej nechce stale varit po salkach. Neviem ake druhy cajov pijava, ale su medzi nimi rozdiely, co sa teploty vody tyka. Niektore druhy zvladaju vyssie teploty /napr. cierny caj/, dalsie sorty nizsie - okolo 70 - 80 stupnov Celzia, niektore okolo 60 st. Celzia. Nejde mi do hlavy, preco studena voda, ked väcsina rastlin vhodnych na caje potrebuje prave to teplo na to, aby sa latky vylucili do vody, v studenej vode to tak nefunguje. Aj isty cas, tiez rozdielne, od par min. az po cojaviem 15 min. Ak chce pit caj studeny, napr. v lete, tak preco si neprevari vodu na caj, potom vyluhovat a nechat vychladnut? Alebo do salky supnut kocku ladu? Ako priklad.
Voda sa prevara aj kvoli tomu, ze voda z vodovodu obsahuje bakterie, napr. ked sa kohutik nepouzival dlhsiu dobu a rano sa pusti voda, tak sa nema brat hned, ale nechat odtiect, kvoli bakteriam a dalsim latkam kt. sa tam usadili. Dalej kohutik samotny - zvyknu sa tam usadzat bakterie a dalsie mikroorganizmy, s oblubou napr. Pseudomonas spp., tvoria taky zeleny film, iste ste to uz niekde videli.
Zdravy clovek to zvladne, ale chori, nachylni ci deti - tam by som s tym bola opatrnejsia.
Voda z kohutika nie je prirodzena vec, voda v prirode stale prudi, prechadza cistiacimi procesmi uplne ineho druhu, je to kolobeh. No ale v dnesnych casoch uz nemozeme vychadzat z toho, co bolo kedysi dostupne. Dnesne vody su znecistene.
Mozno este tak v nejakych povodnych pramenoch v horach a pod., ale inak.
    Reakcie na príspevok:
  • Re: ČAJ (233x, Jara, zo dňa 2018-06-24)