Autor otázky: Natália
liečba boreliózy
(číslo príspevku 253.484, zo dňa 13.08.2018. videné 275x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 253484:
Prosím o radu, skúsenosti. Syn (20) mal v júni prisatého kliešťa a tento víkend sa mu objavil blízko toho miesta fľak, ktorý zodpovedal popisu príznaku boreliózy 1. štádia. Išiel k lekárovi, ktorý mu predpísal Sumamed s dávkovaním 3 dni po 500 mg, 2 dni prestávka, zase 3 dni po 500 mg, 2 dni prestávka a zase 3 dni 500 mg (teda spolu 3 balenia lieku). V prípade ťažkostí povolil predĺžiť prestávku na 4 dni. čítala som ale v príbalovom letáku pre Sumamed na boreliózu iné dávkovanie - 1. deň 1000 mg, ďalšie 4 dno po 500 mg a dosť, teda len dve balenia. Mohol sa lekár pomýliť, alebo mu dal iné dávkovanie vedome napríklad preto, že ide o mladého chlapca (aby nemal veľkú dávku naraz)?
Ešte máme dilemu s dovolenkou. V piatok máme ísť na už zaplatený pobyt pri mori s cieľom zlepšiť synove dlhodobé zdravotné problémy - chronickú nádchu. Lenže dnes-v pondelok začal užívať ten Sumamed a podľa lekárových inštrukcií by počas celého pobytu (14 dní) mal v tele antibiotiká. Lekár pobyt pri mori výslovne nezakázal len poznamenal, že by syn nemal byť na slnku, syn sa aj pri mori zdržuje zvyčajne v chládku. Len neviem, či by mohol plávať v morskej vode napr. v klobúku a tričku.
chcela by som sa spýtať ešte nejakého lekára, či by bolo lepšie celú dovolenku zrušiť a užívať tie antibiotiká doma alebo skúsiť ísť.
A ten spôsob užívania, máme ho svojvoľne zmeniť podľa príbalového letáka Sumamedu, alebo užívať tak, ako povedal lekár? Ďakujem vopred za rady.