Odpovedal: Dagmar
Re: žlčník - postup diagnostiky?
(číslo príspevku 254.232, zo dňa 14.03.2019. videné 277x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 254232:
V tejto situacii je z mojho pohladu lepsie neunahlit sa ohladne radikalneho operacneho rozhodnutia. Skor odstupit spät, obrazne povedane a pozriet sa na to inak a zo sirsieho pohladu. Napisem len svoj nazor, nie som lekar, vies to a som jednoznacne za to, aby sa na to pozrel opakovane internista a zrejme aj viaceri.
Bezprostrednym a tzv. nadradenym organom zlcnika je pecen. Treba sa pozriet teda primarne na tu. Sekundarne sa treba pozriet na bezprostredne suvisiace organy - zaludok, pankreas, tenke crevo, hrube crevo, oblicky /ano aj tie/ a srdce + cievy /ano aj tie/. Je mozne, ze problem je primarne v peceni a treba riesit ten. Ak sa vyriesi ten, zlcnik sa nasledne v case da do poriadku.
Neviem, aka je pricina stukovatelej pecene u Tvojej mamy. Robila sa laboratorna krvna diagnostika? Ohladne stravy, pecen je velmi centralny organ, ma velmi vela funkcii, bolo by dobre pozriet sa celkovo na metabolizmus tukov u Tvojej mamy, vid lab. diagnostika.
Hormonalne: stitna zlaza urcite vramci toho tiez, v tomto veku byva casta aj latentna hypotyreoza a ta ma velky vplyv na metabolizmus AJ tukov.
Aka je hladina glukozy u Tvoje mamy, plus velmi dolezite - berie lieky? Ak ano, ake? Mysliet na vsetko, aj na tak casto predpisovane antacida, robia vela problemov, ked sa beru dlho.
Strava: vychadzam z toho, ze Tvoja mama neholduje alkoholu, co robi problem je nedostatok kvalitnych bielkovin /v case, cize prejst mesiace, roky/, nedostatok bielkovin zvlast rastlinnych znamena nedostatok aminokyselin a nedostatocnu tvorbu enzymov. Ak je v strave dlhodobo menej bielkovin ako ma byt a strava obsahuje raf. cukor, mucne jedla, cestoviny, privela sacharidov, najhorsie ak ide o kombinaciu cukrov a transfetov /sladkosti, hotove jedla, kolace, aj doma robene/, tak to telo vramci metabolizmu a v case /roky/ premeni na TUK a ulozi ho o.i. aj v peceni. Cukor + transfety su fatalne pre cievy, ludia dostavaju po takejto strave dost rychlo aj edemy, priberaju a to aj z mala. Kardio-vaskularne problemy su casto dosledkom /dlhorocnym/.
Nedostatok pohybu - neviem ci to je pripad Tvojej mamy, treba prejst aj to.
Treba prejst vsetky lieky, chemikalie, ktore mozu robit problem, stravu, pohyb, doplnit laboratornu diagnostiku, zatial co doma moze urobit sama, je setrna strava, vylucit muku, cukor, navysit bielkoviny, zo sacharidov moze vsetko typu ovos zvlast celozrnny, ten je OK, dolezite je navysit balastne latky a vela tekutin, peceni pomaha citronova stava, s teplou vodou, denne, najlepsie rano, caje vhodne pre pecen a pomaly, postupne, nie vela. Treba dat pozor na oblicky /a vramci lab. diagnostiky doplnit aj odber na Creatinin minimalne, odbremenit creva. Zrejme by dobre urobil mensi post...
Vela pit, vylucne setrna strava, skor doma robene zeleninove vyvary, vsetko teple, vyhybat sa studenym a ladovym potravam, vsetkemu co zahlienuje, takze ml. vyrobky skor nie.
Fu, tak je toho zasa vela, pokus sa mamu supnut internistom a hoci chirurg rad vybera zlcniky, nateraz by som s tym radsej pockala.
P.S. Ak je v peceni problem, ta tiez sposobuje o.i. podobne bolesti, ktore opisujes a aj nevolnost az zvracanie. U tychto symptomov je ale urcite nutne vylucit problem so zaludkom a pankreasom. Tenke crevo by sa malo preklepnut tiez. Aku ma stolicu, ma problemy? Mocenie? Ja by som to teda, ked to zhrniem, videla - ako vzdy, viacvrstvovo. Ale ono vsetko so vsetkym suvisi...