Odpovedal: Jarmila
Re: Sikana na pracovisku
(číslo príspevku 255.516, zo dňa 29.07.2020. videné 134x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 255516:
Martina ja som si Vas text cely pozorne precitala a musim povedat, ze to nemate lahke. Napriek tomu mi v hlave nabiehaju moznosti, ako mozete postupovat. Pre mna naopak by bolo ovela lahsie sa rozpravat, nez pisat, ale tu sa pise, tak to skusim zrozumitelne napisat.
Nedarilo sa Vam skamaratit resp. prelomit lady so slusnou vacsinou kolegyn. Tam vidim moznost vybrat si jednu, nie vsetky naraz, a pokusit sa nadviazat trochu blizsi kontakt s nou. Aj jedna trochu spriaznena dusa pomoze. Vobec neviem, aka je tam firmena kultura, kde vsade sa okrem prace stretavate, mozno by to slo pocas obeda, alebo v satni a pod. Toto nie je nevyhnutne, ale psychicky by Vam to pomohlo, mat jedneho pozitivne naladeneho cloveka vo svojej blizkosti.
Dalej rozhovor so sefom: ano. Je take nepisane pravidlo, ze nepreskakuje sa v hierarchii ziadny stupen, teda najprv musite hovorit s priamou nadriadenou, to musi byt prvy clovek, s ktorym budete hovorit. Samozrejme jej mozete povedat, ze ak nenastane zlepsenie, pojdete aj za vyssim sefom. Len keby ste isli rovno za nim, ona by sa o probleme dozvedela zhora, a to nie je dobre. Takze s nou. Prioritne ale hovorte o sebe. Skuste jej popisat, ako ste na tom so socialnymi kontaktami, fobiou a pod, a potom hovorte o vasej praci. Ona pozna vase vysledky. Az potom sa stazujte na postoj a konanie Turkyne. A sefky sa spytajte, co by vam poradila, ako mate konat, lebo si sama neviete s tym poradit. Teda najprv vysvetlit veci o sebe, o praci, potom popisat tazkosti a pytat si radu. Aby to nebolo ako prvoplanove stazovanie, na ktore by mohla byt bud citliva, alebo by sa jej do riesenia nechcelo. A potom povedzte o tom, ze ak si nebudete vediet dat rady, pojdete aj za vyssim sefom. Inak rada: pokial sa da, voci Turkyni sa obrnte a skuste ju "nevidiet", su na to techniky a da sa to naucit. Alebo si aspon vzdy pri jej zakernom konani pomysliet: Ty mas problem, nie ja, to je len a len tvoj problem, ja robim, ako najlepsie viem a toto sa ma netyka. Mohlo by vam to pomoct. Prajem hlavne trpezlivost a trenujte - nenechat sa Turkynou vytocit. A musite verit, ze sa to pomaly da..