Autor otázky: Hana
Intolerancia na železo
(číslo príspevku 255.659, zo dňa 28.09.2020. videné 116x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 255659:
Dobrý deň,

ráda by som vás požiadala o radu.
Mám 42 rokov a trpím nedostatkom feritínu, hodnota na poslednom vyšetrení z 5/20 bola 3,28 ?g/l. Hemoglobin 113 g/l, saturace 7%, Fe- železo 7?mol/l.Rovnako trpím nedostatkom B12, beriem B12 injekcie 1x mes. 300, hladina B12 je v súčasnej dobe v norme.
Som každé 2 roky kontrolovaná na gastroenterologii s dg. perniciózna anémia, mám diagnostikovanú autoimunitnú tyreopatiu - bez liečby a Gilbertov syndróm.
Na nedostatok feritínu mi bolo predpísané železo Sorbifer na túto liečbu telo reagovalo totálnou intoleranciou - nauzeou, závrate, slabosť, únava, vracanie,zlé trávenie, problémy so stolicou….Z tohto dôvodu mi bola upravená liečba na Maltofer 20 kvap/denne. Reakcia sa opakovala, preto som sama znížila predpísanú dávku Maltoferu na max. 10 kvap/deň a telo túto dávku relatívne zvládlo, bohužiaľ sa mi na hrudi objavila alergická svrbivá vyrážka, ktorá sa rýchle rozširovala. Dokonca mám pocit, že mi začali viac padať vlasy.
Moja otázka znie, nakoľko moje telo absolútne odmieta takúto formu železa, je nutné aby som sa nútila do užívanie týchto liekov? Keď bez užívania, nepociťujem, žiadne negatíva. Ak ich nebudem brať, aké následky to môže mať do budúcna? Lekárka mi nedokázala na tieto otázky odpovedať.Len mi oznámila, že z potravín doplnenie železa, je pre mna nedostačujúce.
Pokúšam sa železo doplniť užívaním prírodných doplnkov ako Narosan borůvkový a Ferrofortis B, tieto prípravky nemajú na mňa nežiadúce účinky.
Prosím o radu ako ďalej postupovať, či i napriek intolerancii mám železo užívať,alebo počúvať organizmus.
ďakujem