Autor otázky: Štefan
Penivý moč
(číslo príspevku 257.538, zo dňa 07.07.2023. videné 88x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 257538:
Dobrý deň, mám 46 rokov a už 13 rokov sa liečim na miernu hypertenziu. Pred pár dňami som si po rannej malej toalete všimol, že môj moč je mierne spenený. Na internete som sa dočítal, že je to zvýšeným množstvom bielkovín a že tento stav môže signalizovať vážne ochorenie obličiek alebo dokonca onkologické ochorenie, no že sa môže objavovať aj pri nízkom príjme tekutín a horúčavách.
Keďže teraz práve prežívame horúce dni a ja som človek, ktorý naozaj dosť málo pije, ako prvé som zvýšil množstvo vypitej vody a ak som bol doma a dbal na príjem tekutín, tak pena z moču úplne zmizla. Opätovne sa však mierne spenenie objavuje hlavne ráno (máme však v paneláku aj v noci veľmi teplo) a v prípadoch, kedy aj niekoľko hodín nepijem vodu, napríklad ak nie som doma.
Snažil som sa na internete dopátrať informácie, či takáto priama závislosť problému na množstve vypitej vody tiež indikuje vážne ochorenie alebo nie a keďže som takúto informáciu nikde nenašiel, dovolil som si spýtať sa tu. Moja otázka teda znie: ak by šlo o závažné ochorenie, bol by moč spenený stále teda pri každom močení alebo aj vtedy sa môže diať to, že pri dostatočnom príjme tekutín spenenie zmizne. Pre úplnosť dodávam, že kým som si tento problém nevšimol, vypil som menej ako liter vody denne. Teraz vypijem cca 1,5 litra a vtedy problém mizne. Ďakujem.