Odpovedal: EDUSAN - lekár
Re: Tehotenstvo kontra vysoké teploty a antibiotik
(číslo príspevku 47.841, zo dňa 23.02.2005. videné 14550x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 47841:
Horúčkovité ochorenie ktoré ste prekonali nemusela byť práve chrípka (influenza). Toto ochorenie vyvoláva vírus chrípky a prejavuje sa, okrem postihnutia dýchacích ciest a horúčkou, najmä bolesťami svalov, hlavy a celkovou slabosťou. Netrvá zvyčajne viac ako týždeň. Podľa dennej tlače boli v SR zaznamenané v tom čase len ojedinelé prípady chrípky - SME 13.1, SME 18.1.. Respiračné ochorenia spôsobuje vyše 200 druhov vírusov, okrem toho sú časté aj bakteriálne infekcie alebo superinfekcie. V čase menštruácie, ale i tehotenstva, je celková imunita znížená - a žena je menej odolná voči pôvodcom rôznych infekcií. Možný vplyv infekčných ochorení na ženu a plod je uvedený napríklad na stránke www.9mesicu.cz.
Lekára je potrebné vždy upozorniť na možné tehotenstvo, v prípade potreby môže predpísať lokálne antibiotiká vhodné pre tehotné ženy ako napr. Bioparox - Re: lieky na bolesť hrdla v tehotenstve. Deoxymykoin (doxycycline) je kontraindikovaný v tehotenstve, je v kategórii D podľa FDA (môže sa použiť počas tehotenstva len pri život ohrozujúcich ochoreniach alebo ťažkých infekciách, keď neexistuje iná alternatíva liečby) - www.safefetus.com. Tehotenstvo je potrebné potvrdiť u gynekológa. Svojmu gynekológovi podrobne opíšte priebeh ochorenia a uveďte všetky lieky ktoré ste užívali, aby mohol rozhodnúť o ďalšom postupe. Je možné, že antibiotikum ste užívali ešte pred začatím vývinu orgánov (organogenézy) a v takomto prípade by bolo riziko poškodenia plodu nízke.
Odpovede gynekológov na podobné problémy sú v príspevkoch Re: Antibiotika a tehotenstvo, Re: Tehotenstvo a antibiotiká, Re: Tehotenstvo a antibiotiká, Re: Chrípka v tehotnosti, Re: Chrípka v tehotenstve a v mnohých ďalších.