Autor otázky: Jozef
Zrýchlený tep - búšenie srdca
(číslo príspevku 8.279, zo dňa 14.05.2002. videné 8587x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 8279:
Úplne náhodne som sa dopracoval na túto stránku a hlavne z dôvodu, že iba veľmi zriedka sa dostanem k lekárovi, opýtať sa touto formou na dve veci.
1.) Občas sa mi stane, že sa mi zrazu (v pokojnom stave, bez fyzickej námahy) zvýši tep - mám dojem, že aj na dvojnásobok. Vyslovene cítim ako mi prudko bije srdce. Toto je to "bušenie srdca" ?. Za normálnych okolností priložením dlane na hruď takmer necítim tlkot, ale ak sa mi to stane, je to podobné ako keď som manželke prikladal ruku na bruško pri "kopaní" mojich synov. Pociťujem v tom čase aj miernu závrať.
Stáva sa mi to naozaj iba občas (možno najviac 4-5 krát do roka).
Mám 43 rokov, ale pokiaľ sa pamätám stalo s mi to občas aj za mlada - určite aj pred 10-15 rokmi. Vzhľadom na tú občasnosť vlastne ani nie so schopný presne povedať čo tomu predchádza. Stalo sa mi to napr. pri prehltávaní jedla (nie som vôbec pahltník !!!), ale až aj pri obyčajnom oddychovaní.
Neviem dokedy by to trvalo, lebo po 15-30 sekundách sa mi to podarí zastaviť (ako to teraz nazvat ?) akýmsi napnutím, spevnením hrudného svalstva pri zadržaní dychu - každý tem trik pozná, len ja ho v tomto prípade smerujem hore - ku srdcu. Stav sa ukončí akýmsi silnejším úderom srdca a všetko je opäť OK.

2.) Už asi od mládeneckých čias som mal na predlaktí hrčku. Ešte hlúpy som tomu nevenoval žiadnu pozornosť. Neskoršie mi začali takéto hrčky "naskakovať" aj inde - hlavne na trupe a rukách. Manželke som tvrdil, že vždy keď ma nahnevala, tak mi jedna naskočila. Nidky som ich nepočítal, ale sú ich možno 2 tucty. Asi pred 4 rokmi som bol na akomsi komplexnom vyšetrení, kde jednu z nich vybrali a zistilo sa, že je to iba akási "tuková" hrčka. Pre mňa samozrejme nebolo dôležité nič iné iba, že to nie je "zlá" hrčka. Prečo sa tie hrčky objavovali ?
Možno sa síce ešte objavujú, ale pri takom počte to už neregistrujem.
Niektoré ani nie sú vlastne vidieť (iba cítiť na dotyk), niektoré sú zas väčšie - priamo na hrudnej kosti asi o priemere asi 2cm, naštastie taká plochšia.
Prečo sa to deje ? Dá sa to prípadne nejako zastaviť alebo zvrátiť ?

Ďakujem za prípadné reakcie a želám všetkým pevné zdravie.