Rôzne náboženstva (kresťanstvo, židovstvo, hinduizmus, budhizmus, islam...) odporúčajú v určitých obdobiach roka pôst. Táto stáročiami overená tradícia môže byť prevenciou vzniku rôznych ochorení a môže byť inštiktívnou pomocnou liečbou niektorých ochorení. Nadmerná konzumácia potravín sa stáva častejšou príčinou ochorení. Po opakovaných „hypernákupoch“ v hypermarketoch sa môže stať, že telo sa začne otrave rôznymi konzervačnými prísadami, pesticídmi, herbicídmi a inými látkami brániť: môže vzniknúť oslabenie imunitného systému, infekcia, alergia alebo iná vážnejšia CHOROBA.
Toxíny sú látky, ktoré majú nepriaznivý vplyv na zdravie.
Do organizmu sa môžu dostať s potravou, vdychovaním alebo cez kožu. Toxíny
vznikajú aj v organizme pri bežnej činnosti. Preto je potrebné ich z organizmu
pravidelne vylučovať. Ak sa naruší rovnováha príjmu a výdaja, môžu sa prejaviť
príznaky celkovej intoxikácie organizmu (únava, bolesti hlavy, prechladnutie,
alergie a pod.). Cieľom detoxikácie je očistiť organizmus od škodlivých látok
(moč, stolica, potenie) a návrat všetkých funkcií do normálnych funkcií. Počas
detoxikácie je možné, často ako vítaný vedľajší výsledok, znížiť hmotnosť.
Odporúča sa spojiť telesnú a duševnú očistu: počas telesného pôstu myslieť
pozitívne, zbaviť sa všetkých negatívnych myšlienok, nenávisti hnevu a strachu.
Už Hippokrates používal ako jednu z liečebných metód pôst. Pôst je vedomé úplné obmedzenie príjmu tuhej potravy. Diéta alebo očistný program spôsobuje (zmenou stravovacích návykov) vyplavenie toxických látok. Sprievodným znakom oboch obmedzení sú aj prechodne nepríjemné pocity a príznaky. Obmedzenie príjmu potravy môže spôsobiť osvieženie mysle, novú energiu, zlepšenie stavu kože, odstránenie zažívacích, alergických alebo iných problémov. Potrebný je však vždy dostatočný príjem tekutín a základných živín, ktoré sú potrebné pre organizmus. Detoxikačná diéta nemusí byť prísnym pôstom, cieľom je obmedziť príjem živín ktoré majú na organizmus zaťažujúci vplyv (napr. vnútornosti, tuky, vyprážané jedlá) a zvýšiť príjem potravín nápomocných pri detoxikácii (napr. ovocie, zelenina, ryža, zemiaky, proso). Pred pôstom a po pôste resp. po diéte je možné merať niektoré funkcie napr. kyslosť (pH) slín a moču, osídlenie a činnosť baktérii tenkého čreva, antioxidačný stav organizmu, činnosť pečene a pod.
Čistenie organizmu od toxických látok sa odporúča vždy ak sa dostaví pocit plnosti a organizmus dáva signál, že viac živín spracovať nevládze. Tradične sa odporúčajú pôsty v obdobiach, keď sa menia ročné obdobia – vtedy je organizmus najviac náchylný na ochorenia. Najdôležitejší je jarný pôsť, keď po období zimy a nadužívania všetkých rozkoší, sa odporúča zbaviť organizmus toxínov. Čím dlhšie a intenzívnejšie bolo „užívanie“, tým dlhší a intenzívnejší by mal byť jarný pôst. Odporúča sa aj pôst na jeseň (september) a prípadná detoxikácia po zimných sviatkoch (do 7. januára), ak boli sprevádzané nadmerným príjmom potravy, alkoholu, kofeínu alebo nikotínu.
Pri najprísnejšom pôste sa prijíma len voda, pri miernejšom bylinné čaje o ovocné šťavy. Ak je organizmus plný toxínov - počas pôstu sa môžu prejaviť bolesti hlavy, podráždenosť, slabosť, únava, fonofóbia (precitlivelosť na zvuky), zhoršenie spánku a pod. Pre začiatočníkov sa odporúča kombinovať pôst (v trvaní 12 hodín) s jedlom, alebo na začiatku jesť len jedno jedlo denne. Prechod na pôst by mal byť postupný, po predchádzajúcej detoxikačnej diéte a abstinencii od alkoholu, kofeínu a nikotínu. Pôst by mal trvať maximálne 1 – 3 dni, a len po skúsenostiach a po rade lekára je možné neskôr trvanie pôstu predĺžiť. Medzi 3. a 7. dňom pôstu je intenzita pôstu menej výrazná. Opätovný prechod na tuhú stravu by mal byť postupný. Jedlo je potrebné dôkladne rozžuť a premiešať so slinami, sortiment jedál sa odporúča rozširovať len postupne. Duševná relaxácia a pozitívne myslenie bez stresov je neoddeliteľnou súčasťou pôstu.
Odporúča sa nekonzumovať alergizujúce potraviny (mlieko, vajíčka), vnútornosti, červené mäso, vyprážané jedlá, rafinovaný cukor. Odporúča sa konzumácia sezónnej zeleniny (v zime napr. zemiaky, kapusta, kel, brokolica). Dopoludnia je dobré konzumovať len celé ovocie, dobré ho požuť a premiešať so slinami. Na obed a večeru (do 18,00) je možné jesť zeleninu varenú na pare, zemiaky, celozrnú ryžu, proso alebo pohánku. Čím viacej organizmus prijal predtým kyslých potravín, tým viacej uvedených zásaditých potravín je potrebné konzumovať pre dosiahnutie rovnováhy.
Odporúča sa filtrovaná voda alebo voda z vodovodu, ak je mäkká (s malým obsahom minerálii) – 10 pohárov denne (2 litre). Chlórovanú vodu je dobré nechať odstáť. Príjem vody pomáha odplavovať toxíny. Počas diéty alebo pôstu nie sú vhodné sýtené nápoje a najmä nápoje s obsahom cukru a chemikálii (napr. fosforečnanov). Vhodné môžu byť aj ovocné šťavy ale riedené vodou i slinami. Výhodnejšie je však ovocie vcelku, ktoré obsahuje aj vlákninu potrebnú pre črevo. Odporúčajú sa bylinné čaje s priaznivým účinkom na činnosť žalúdka a čriev a podporujúce čistenie (rumanček, mäta, pŕhľava a pod.)
Vláknina, olivový olej, jablkový ocot, morské riasy môžu byť pomocou pri detoxikácii. Odporúča sa používať antioxidanty ako doplnok diéty (vitamín A, E, C a selén), B-komplex (najmä B3), vápnik, horčík a zinok. Acidofilné baktérie môžu pomôcť obnoviť črevnú flóru.
Odporúča sa pitie čajov alebo extraktov z bylín: pŕhľava, púpava, echinacea, lopúch, breza a iné. Poporné účinky na čistenie organizmu má aj petržlen, cesnak, rebarbora a vinič.
Vhodná je fyzická aktivita, teplé kúpele, teplá sprcha a sauna pre zvýšenie vylučovania škodlivých látok, kefovanie pokožky. Oddych, relaxácia a eliminácia stresov umožňuje lepší priebeh pôstu alebo diéty. Upratovanie v sebe ale a j vo svojom okolí.
Čistenie nosa a smrkanie, pravidelné vyprázdňovanie čriev,
umývanie rúk, čistenie nechtov, sprchovanie minimálne jedenkrát denne.
Obmedzenie používania chemikálii. Vyhýbať sa styku s infekčne chorými.
Upozornenie: Pôst a detoxikácia sú určené pre
zdravých a dospelých ľudí. Plán, intenzitu trvanie i načasovanie pôstu alebo
očistnej diéty je potrebné vždy konzultovať so svojim lekárom!
WEB-master: PEKUR s.r.o.
Copyright © Edusan
2002